Lokalne vijesti

06.04.2020

Uskoro slobodno kretanje općinama Labinštine

"Radimo na operacionalizaciji Članka 18. Zakona o Civilnoj zaštiti kojim će biti moguće kretati se područjima bez propusnica u Istarskoj županiji", napisao je na Facebooku načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac. I Grad Labin objavio je sljedeće: "Nakon potvrde ministra Božinovića o aktivaciji članka 18. Zakona o civilnoj zaštiti, održana je hitna telefonska koordinacija o osnivanju zajedničkog stožera civilne zaštite Grada Labina i općina Kršan, Sveta Nedelja, Pićan i Raša. Ponovno nismo čekali ni minute, nego reagiramo odmah i potpisujemo sporazum, da se našim građanima, iz vitalnih obiteljskih razloga omogući kretanje unutar navedenih jedinica lokalne samouprave bez propusnice!"

Načelnik nacionalnog stožera Civilne zaštite, potpredsjednik Vlade Davor Božinović najavio je rješenje za objedinjavanje izdavanja e-propusnica koje bi vrijedile na području više povezanih gradova i općina, piše Novi list.

Mnogi građani našli su se u situaciji da su zbog iznimne teritorijalne rascjepkanosti hrvatskih lokalnih samouprava ostali onemogućeni u svojim uobičajenim dnevnim migracijama, kojima ne povećavaju rizik zaraze.

- Nekoliko jedinica lokalne samouprave, njihovi stožeri mogu formirati jedan zajednički stožer. Budući da im je rizik isti, ovdje je i izazov isti.

Kada općine koje mogu činiti određenu cjelinu o tome postignu sporazum i obavijeste nas, prilagodit ćemo tome naše informatičke sustave.

Olakšat ćemo ljudima primjerice da odu u poštu, obrađivati njivu, ako se nalaze na području susjedne općine. To ćemo sigurno riješiti.

Međutim, meni je još uvijek vrlo važno da smo mi tako brzo ovaj sustav implementirali i došli do velikog broja podataka, pogotovo o osobama koje možda nisu smjele napuštati svoj stan, a ne samo da su eventualno napustili stan već su tražili propusnicu da putuju.
Ta putovanja znače da putuje koronavirus Hrvatskom i zato je to važno spriječiti, rekao je Božinović, piše Novi list.