Novosti

08.04.2020

U Istri još tri osobe pozitivne na koronavirus

Od 61 uzorka brisa ispitana u Zagrebu, tri su pozitivna na koronavirus, priopćio je Stožer civilne zaštite Istarske županije. Radi se o bliskim kontaktima s već pozitivnim osobama u samoizolaciji, epidemiološki obrađenima i u vezi s događajima na sjeverozapadu Istre.

Od tri novooboljele osobe dvije su iz Rovinja, a jedna iz Poreča, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Istarske županije, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Aleksandar Stojanović.

Nama taj dio osoba koje su u samoizolaciji predstavljaju značajan izvor novooboljelih istaknuo je dr. Stojanović: (ton – Aleksandar Stojanović). U Istri je ukupno od početka epidemije 80 osoba zaraženo koronavirusom. Dobra vijest je da je još troje pacijenata izliječeno, odnosno ukupno 15 osoba u Istarskoj županiji. Prosječna dob oboljelih je i dalje 51 godina, a najveći broj zaraženih je u dobi od 50 do 60 godina. Među oboljelima 60 posto je muškaraca i 40 posto žena, a najviše oboljelih je iz svjerozapadne i zapadne Istre.

Ravnateljica Opće bolnice Pula dr. Irena Hrstić kazala je kako su hospitalizirane osobe imaju dobru i stabilnu kliničku sliku, a velika većina njih je i pri gubitku simptoma. Sve tri osobe koje su bile upućene u Recpiracijski centar u Rijeci skunute su s respiratora, a dvije od njih danas će, rekla je dr. Hrstić, biti vraćene u pulsku Opću bolnicu.

Načelnik Policijske uprave istarske Boži Kirin naveo je kako je do sada utvrđeno da su 73 osobe kršile mjeru samoizolacije, no da se broj osoba koje krše mjeru smanjuje, pa je tako jučer utvrđen samo jedno kršenje samoizloacije. Govoreći o primjeni nove odrebe Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta za građene Istre kazao je : (ton – Božo Kirin).

Dodao je i kako će policija u suradnji s drugim službama civilne zaštite idućih dana, odnosno blagdanskog produženog vikenda pojačana nadzirati lokacije na kojima je moguće veće okupljanje građana. Ovu situaciju koja je danas, ustvrdio je načelnik Stožera Dino Kozlevac: (ton – Dino Kozlevac).

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Aleksandar Stojanović, rekao je kako s epidemiološke strane mjere sutrašnje otvaranja tržnica nisu upitne, no o mjerama koje su na snazi veli: (ton – Aleksandar Stojanović 1). Inače tijekom jučerašnjeg dana, terenskim uzorkovanjem i na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula, uzeta su 32 uzorka brisa i dostavljena u laboratorij u Zagreb.