Lokalne vijesti

08.04.2020

Divlja odlagališta otpada su karcinom prirode - najnoviji primjer iz Vineža

Posljednjih tjedana svjedoci smo stvaranja još jednog novog divljeg odlagališta otpada na Vinežu, u neposrednoj blizini Industrijske zone Vinež. Za njega su zaslužni naši nesavjesni građani.

Deponije su karcinom prirode. Predstavljaju iznimno veliku opasnost za okoliš, prvenstveno zbog onečišćenja tla, zraka te voda. Ne manje važno, mi smo turističko mjesto. Znamo se ponositi svojom kulturom, odgovornošću i europskom orijentacijom.

Pojava svake nove deponije ponovno ukazuje na važnost edukacije i podizanja svijesti o čuvanju okoliša. Jer, očigledno, još uvijek nismo dovoljno naučili i prihvatili uzuse odgovornog odnosa prema okolišu. I tu istinu moramo prihvatiti.

Divlje odlagalište na Vinežu u skoro vrijeme bit će uklonjeno. Grad Labin će postaviti dodatne rampe, ograditi prolaze prema predmetnoj lokaciji te pojačano nadzirati lokaciju od strane komunalnih redara.

Naravno, trošak toga platit ćemo svi zajedno ili da bude još jasnije: Savjesni građani plaćat će nekulturu pojedinaca. Da tome ne bude baš tako, komunalni redari intenzivnije će nadgledati provođenje Odluke o komunalnom redu Grada Labina (Službene novine Grada Labina broj 10/19), kojom su propisane kazne za nesavjesne građane.

Podsjećamo naše građane da krupni otpad odlažu u dogovoru s Trgovačkim društvom 1. Maj d.o.o., Labin. Godine 2009. otvoreno je Reciklažno dvorište na Starcima gdje građani mogu tijekom cijele godine besplatno odložiti pojedine frakcije otpada kao što su: papir i karton, plastika, staklo, najlonska folija, otpadno željezo i drugi metali, električna i elektronička oprema i uređaji, drvo (dijelovi namještaja), stare i istrošene baterije i akumulatori, automobilske gume te otpadna jestiva i motorna ulja.

Naravno, za korisnike postoji i mogućnost individualne narudžbe baje od 5 m3, uz naknadu. Svako domaćinstvo ima pravo u šest mjeseci na besplatno zbrinjavanje do 200 kg sitnog građevinskog otpada u Reciklažnom dvorištu nastalog sitnim popravcima u domaćinstvu). Za sve ostale informacije oko zbrinjavanja otpada, ovisno o vrsti i količini, savjetujemo kontaktirati tvrtku 1. Maj d.o.o. Labin.

Svojim odgovornim postupanjem prema prirodi, čuvamo nju samu, ali i svoje zdravlje. To nije stvar izbora, već je obaveza koju svi zajedno imamo, stoji u priopćenju Grada Labina.