Novosti

10.04.2020

U Istri nema novooboljelih od koronavirusa

Od ukupno ispitanih  51 uzoraka  brisa koji su u srijedu poslani na analizu svi su negativni na koronavirus, pa u Istri danas nema novooboljelih i ostajemo na dosad zraženoj 81 osobi.  Rekao je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Istarske županije, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Aleksandar Stojanović. Još je jedan pacijent izliječen, što čini ukupno 19 izliječenih od koronavirusa u Istarskoj županiji.

Do sada je ukupno testirano 767 briseva, a u samoizolaciji se nalazi 908 osoba. Među njima su i građani Istre koji su stigli iz Tunisa i Austrije, pojasnio je dr. Stojanović dodavši kako su tri osobe koje su zrakoplovom stigle iz Tunisa testirane i negativne su na koronavirus, ali se nalaze u samoizolaciji, kao i oni koji su stigli iz Austrije, a za koje nalazi još nisu poznati.Tijekom jučerašnjeg dana, terenskim uzorkovanjem i na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula, uzeto je 46 uzoraka brisa te su dostavljeni u laboratorij u Zagreb. 
 
Ravnatelj zavoda za javno zdravstvo rekao je i kako su u završnoj fazi priprema rada laboratorija na ispitivanje briseva: (ton – Aleksandar Stojanović). Pomoć u opremanju laboratorija Zavodu su pružili Općina Medulin, Istarska kreditina banka, obiteljska tvrtka Coronica, ATC, a dio sredstava osiguran je iz humanitarne akcije „Zajedno protiv korone“. 
 
Ravnateljica Opće bolnice Pula dr. Irena Hrstić ustvrdila je kako se svi pacijenti oboljeli od koronavirusa osjećaju dobro i nitko nije teže bolestan. Načelnik Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac pozvao je građane da i za vrijeme uskrsnih blagdana poštuju sve donesene mjere i da se ne kreću bez nužne potrebe. Nije dozvoljeno ni roštiljanje, rekao je Kozlevac a tijekom blagdana bit će i češće ophodnje: (ton – Dino Kozlevac). Još je jednom ponovio: (ton – Dino Kozlevac 1), čestitavši Uskrs, posebice oboljelima od koronavirusa koji će ga provesti u bolnici.
 
U Hrvatskoj dosad 1407 osoba zraženih koronavirusom 
 
U Hrvatskoj je od jučer 64 novozaraženih od koronavirusa, ukupno 1407 u mjesec i pol dana, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. Jedan bolesnik starije životne dobi preminuo je u KB Dubrava, pa imamo 20 umrlih. Od jučer imamo i 40 osoba koje su se oporavile, ukupno sada 219. " Do sada smo odoljevali, no, sada imamo prodor u domove za starije i bolnice i moramo biti svjesni da svaki respiratorni simptom moramo ispitati. Radimo sve da usporimo širenje zaraze, rekao je Beroš nakon što su zaraženi štićenici Doma za starije i nemoćne u Splitu i Koprivnici. Još jednom je upozorio da ostanemo kod kuće tijekom ovih blagdana.