Novosti

10.04.2020

Porezna uprava iznajmljivačima otpisuje obvezu poreza za drugo tromjesečje

Svim iznajmljivačima Porezna uprava, bez obveze podnošenja posebnog zahtjeva, otpisuje obvezu poreza koja se odnosi na drugo tromjesečje odnosno koju bi bili dužni platiti do kraja drugog tromjesečja tj. do 30.lipnja ove godine godine, objavila je Porezna uprava. Iznajmljivači koji su podnijeli zahtjev za odgodom plaćanja poreza do 30.ožujka, za obvezu koja je dospjela 31.ožujka  ostvarili su pravo na odgodu plaćanja te obveze do 30.lipnja  te se ona neće otpisati. 

Naime, vezano uz prijavu za prvo tromjesečje na terenu je nastao problem kod predaje zahtjeva za prvo tromjesečje od strane iznajmljivača. Prvi jer se čekalo s uplatama radi donošenja odluke o odgodi ili otpisu poreza te radi istog su imali rok od nekoliko dana za podnošenje zahtjeva, što veliki broj nije bio u mogućnosti digitalnim putem predati zahtjev (s obzirom da se radi o velikom broju umirovljenika). 
 
Tako da je sada donesena odluka da se automatski bez obveze podnošenja posebnog zahtjeva, otpisuje obvezu poreza. Osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu oslobađaju se u 2020. godini plaćanja pola iznosa godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe koju bi bili obvezni platiti za glavni krevet i smještajnu jedinicu u kampu i kamp-odmorištu odnosno prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj koji koriste za pružanje usluga smještaja sukladno posebnom propisu kojim se uređuje obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Također, za cijelu 2020. godinu te se osobe oslobađaju plaćanja turističke pristojbe za pomoćne krevete.