Novosti

21.05.2020

Tko piše tvoj priručnik za život?

Čovjek je biće koje se voli ogledavati unatrag. Povijest je nešto što nam daje pozadinu, identitet, osjećaj da negdje pripadamo i jesmo dio neke cjeline. Nekada davno pisana su rodoslovlja, danas volimo pričati priče naših iskustava, prisjećati se događaja koji su se zbili, osobito su nam dragi svi oni koji imaju dozu humora u sebi. Svaki puta kada se okrećemo unatrag činimo određenu refleksiju, pridodajemo značenje i važnost koje je određena situacija imala za nas.

Polako se život vraća u normalu, stvari kreću svojim tokom. Kroz ovih par mjeseci svatko je imao svoje iskustvo i doživljaj. Ovih par mjeseci možemo gledati kroz objektiv besmisla i propuštenog vremena, ali isto tako možemo iskustvo koje smo imali iskoristi kako bi naučili nešto o sebi, kako bi sagledali naš život ili možda učinili neke korake kako bi bili sretniji, zadovoljniji i zdraviji. 

Kažu da, ako želimo vidjeti koliko smo u našem životu napredovali, dovoljno je da se vratimo svojoj kući. I ova situacija većinu ljudi je prikovala upravo za ta mjesta. Poneki su u ovom periodu uživali, iskoristili su ovo vrijeme za sebe i u trenutku kada su se trebali vratiti u svakodnevicu postalo im je jasno da ono što su svakodnevno živjeli ne odgovara više njihovom biću. Pale su odluke oko promjene posla, radnih mjesta, prekvalifikacija, itd. Neki su morali biti zatvoreni u svoja četiri zida i biti svakodnevno suočeni s onime što im se ne sviđa, od čega su svakodnevno bježali. Prisiljeni da žive s kamenčićima koji ih žuljaju. Kakvo god bilo iskustvo ako iz njega izvučemo nešto za sebe ono prestaje biti uzaludno i dobiva na svom značenju.

Volio bi vjerovati da smo nakon svega ovoga pametniji i mudriji, da će naš odnos prema planeti na kojoj živimo biti odgovorniji, da ćemo svi zajedno stvarati bolje društvo i mogućnosti koje će svim sljedećim generacijama omogućiti dobar i zdrav život. Nadam se da će svatko od nas iz ovoga izvući pouku za svoje bolje sutra, da će ova situacija uroditi osobama koje će živjeti više svojih potencijala, ne pristajati na kompromise koji više nisu vrijedni i održivi. 

Možda je vrijeme da svatko popije jednu kavu sam sa sobom, da pogleda ove mjesece unatrag poput jednog filma. Objektivno, realno i oslobađajuće. Ne trebamo se bojati istine, ako je ponekad bolna ona nam ponovno ostavlja izbor da činimo sve kao i do sada ili da promijenimo nešto u našem životu. Uvijek imamo izbor, pa makar da svjesnije pristanemo na neke okolnosti i da znamo zašto smo to tako učinili. Tada i svaki teret postaje lakši. Ljepota života je ta da ne postoje upute, nema priručnika, nego samo naša sposobnost da isprobavamo, otkrivamo i pišemo svoje stranice u skladu s našim mogućnostima.

Antonio Mrzlić
#soulguide
amerselli@gmail.com