Lokalne vijesti

26.05.2020

Online konferencija ''Javno civilno partnerstvo i participativno upravljanje kulturnim i društvenim centrima''

Labin Art Express XXI 27. i 28. svibnja u sklopu projekta Drištveno-kulturni centar Lamparna,  organizira međunarodnu, dvodnevnu online konferenciju na temu razvoja i budućnosti te participativnog upravljanja društvenim i kulturnim centrima.  Na europskoj se razini u kulturnim djelatnostima sve više raspravlja o nužnosti dijaloga i partnerstva između javnog, civilnog i privatnog sektora, kako bi se osigurao uravnoteženi kulturni razvoj.  Policentrični kulturni razvoj te naglasak na regionalnu i lokalnu razinu kulturne politike proizišli su iz načela supsidijarnosti kulturne politike, demokratskih vrijednosti otvorenosti i različitosti, kao i iz potrebe da lokalne zajednice čuvaju i razvijaju kulturne vrijednosti manjina i raznih subkultura, koje nije prepoznala dominantna institucionalizirana kultura. 

 
Razmišljajući, analizirajući i raspravljajući o novim modelima upravljanja u kulturi kao posljedicama, tj. evolucijskim koracima u razvoju kulturne politike i odgovorima na krizu demokracije i društva, nemoguće je izbjeći pitanje decentralizacije i lokalnog kulturnog razvoja, koji postaju nezaobilazni dio rasprave o participativnom upravljanju kulturom. Razvoj suvremenih gradova karakterizira uloga kulture koja je uzrokovala promjene u procesima kreiranja i prilagođavanja javnih politika - od urbanog planiranja te ekonomskih i obrazovnih politika do kulturne politike. 
 
Participativno upravljanje u kulturi također je povezano s uvjetima kulturnog sudjelovanja i kulturne sposobnosti. Ovi termini dovode do pitanja: koja nam je kultura potrebna; uspostavljanje kontakata s ljudima i suradnja s njima;  dostupnost što većem broju ljudi? Imaju li svi materijalnu slobodu stvaranja inačica kulture? Kakva je uloga kulturnih i društvenih centara u izgradnji lokalnih zajednica i njihovom uključivanju u sudjelovanje, ali i u ko-kreiranju kulturnih aktivnosti? Dva panela i jedna radionica te prezentacije bit će otvorene za javnost, a pratiti se mogu putem Zoom platforme ili live feeda koji će biti dostupan na Facebook stranicama konferencije  i DKC Lamparna.  
 
Sutra, prvog dana konferencije od 11 do 13 sati održat će se panel „Sudjelovanje u kulturnim i društvenim centrima u Europi“, a moderirat će ga Vedran Stanić. U četvrtak od 10 do 12 sati panel je na temu „Doprinos zajednice i utjecaj modela participativnog upravaljanja u kulturnim/društvenim centrima“, voditeljica kojeg je Irena Boljunčić Gracin. Istog dana od 13 do 15 sati održat će se prezentacija i radionica pod nazivom „Inovacija poslovnog modela za kulturne i društvene centre“.