Novosti

26.06.2020

Flego: EU daje 8 milijardi eura za digitalizaciju! Hrvatska se mora izboriti za taj novac

Kao nastavak IDS-ovog predstavljanja ključnih točki predizbornog programa, o digitalizaciji i učinkovitoj javnoj upravi danas su pred pulskim Fakultetom ekonomije i turizma govorili kandidat IDS-a na izborima 5. srpnja Marin Lerotić i IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego, ujedno izvjestitelj Parlamenta za program Digitalna Europa. 

Tim povodom, Flego je istaknuo da je „Hrvatska, nažalost, prema najnovijem istraživanju Indeksa gospodarske i društvene digitalizacije za 2020. po digitalizaciji javnih usluga na samom začelju Europske unije, dok je primjerice Pula apsolutni šampion digitalizacije u Hrvatskoj“.- Istra je, dakle, i po tom pitanju ne korak, već deset koraka ispred ostatka Hrvatske, koja je kilometrima daleko od realizacije svog digitalnog potencijala – u javnoj upravi, školstvu, proizvodnji, općenito u poslovanju: (ton – Valter Flego). 

Marin Lerotić, kandidat IDS-a pod rednim brojem 6, nadovezao se kazavši da su „konkretni pokazatelji prisutni i mi u Istri imamo znanje i iskustvo kad je u pitanju digitalizacija te želimo to podijeliti s ostatkom zemlje“.

Digitalizacija ubrzava i poboljšava sve usluge, otvara nove poslovne modele, potiče biznis i jača konkurentnost cjelokupnog gospodarstva. Međutim, digitalizacija podrazumijeva učinkovitu i efikasnu javnu upravu, a suvišno je uopće reći koliko tu, kao zemlja, imamo prostora za poboljšanje, naglasio je Lerotić te dodao da „učinkovita javna uprava ne smije postati još jedna politička parola, već mora biti naša realnost“: (ton – Marin Lerotić). 

Lerotić je rekao kako je uvjeren da danas upravo predstavljene teme mogu značajno pomoći vraćanju povjerenja naših sugrađana u sustav.“ Javan i transparentan javni sektor, efikasno pravosuđe i jačanje ovlasti lokalne samouprave vode ka pravednom i sigurnom društvu! To je naš cilj! Sempre avanti!“, zaključio je Marin Lerotić.