Lokalne vijesti

30.06.2020

RECOLOR: kako koristiti nove tehnologije za promociju baštine

Jučer je virtualnim putem održan trening partnera u sklopu projekta RECOLOR, a kojeg provodi i Upravni odjel za gospodarstvo i EU projekte Grada Labina. Treningu su prisustvovali pročelnik Odjela Alek Dragojević te Ana Černjul, viša stručna suradnica za međunarodne projekte, kao i Renata Kiršić, predsjednica Mediteranskog kiparskog simpozija, koji upravlja Parkom skulptura Dubrova, obzirom da se projekt RECOLOR na labinskoj mikrolokaciji fokusira upravo na područje Parka.

Digitalne su tehnologije promijenile naš svijet - našu svakodnevnu rutinu, percepciju života, učenja, poslovanja, konzumiranja i stvaranja umjetnosti, interpretaciju baštine. Modeli klasične interpretacije prirodnih, baštinskih i umjetničkih lokaliteta više ne udovoljavaju ukusima nove publike. Igre, zabava i takozvane razigrane digitalne tehnologije u svijetu baštine postaju "zajednički jezik" koji povezuje mjesto sa svojim posjetiteljima. Kao rezultat - proširena stvarnost, virtualna stvarnost, gamifikacija, aplikacije, 3D mapiranje, multimedijske instalacije i vodiči, pametne tablice i zasloni sve su više uključeni u interpretaciju prirode i baštine. I upravo se na ovome temeljio jučerašnji trening – suradnici iz Tvrđave kulture Šibenik prezentirali su izazove revitalizacije i promocije šibenskih tvrđava, a sve u cilju da pomognu partnerima projekta RECOLOR u njihovim komunikacijsko-marketinškim naporima.

Nakon upoznavanja s primjerom dobre prakse, 15-ak sudionika podijeljeno je u četiri grupe, od kojih je svaka radila na konkretnom primjeru upotrebe digitalne tehnologije za promociju kulturno-turističke baštine određenog lokaliteta.

Radionica je osmišljena kako bi otvorila nove perspektive prema poznatim mjestima baštine, poboljšala timski rad i brainstorming, iskoristila kreativno razmišljanje za razvoj novih ideja i koncepata o tumačenju baštine.

Tako su partneri iz Cividale del Friuli analizirali digitalnu pojavnost Parka skulptura Dubrova, nakog čega su dali smjernice za daljni razvoj i brending naglasivši da je potrebno kreirati sadržaj o Parku na više stranih jezika zbog privlačenja više različitih tipova posjetitelja te nastaviti na komunikacijskom i vizualnom povezivanju lokaliteta Parka s brendom parka skulptura i njegovim doživljajem, a posebno za nove generacije turista.

Smjernice i prijedloge udruga MKS koja upravlja parkom uvrstit će kroz svoje redovno djelovanje. Nove digitalne tehnologije u interpretaciji već postojećih kulturnih lokaliteta su vrlo značajne u razvoju, približavanju destinacije i lokaliteta i prije nego što turist dođe na lokaciju, te će nam zbog toga izrada virtualne šetnje Parkom biti od velikog značaja, a bit će gotova tijekom 2021. godine.“, izjavila je Renata Kiršić, nakon uspješno odrađenog treninga.

Razmjena ideja i iskustava svakako će nam pomoći u nastavku naših budućih projektnih aktivnosti. Trenutno je pri kraju izrada Strategije kulturno – turističke valorizacije Parka skulptura Dubrova, nakon čega će uslijediti i Studija održivosti, da bismo naposljetku sve zaokružili virtualnom šetnjom kroz Park.“, zaključila je Ana Černjul

Projekt RECOLOR (Oživljavanje i unaprjeđenje umjetničkih djela i krajolika na Jadranu) ukupne vrijednosti 2.093.392,00 eura, od kojih na Grad Labin otpada 208.000,00 eura, sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u 85% iznosu, a provodi se u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014.-2020.