Scena

06.07.2020

Preminuo talijanski glazbeni velikan Ennio Morricone

U bolnici u Rimu, a od posljedica pada koji se dogodio prošlog tjedna, danas je u 92. godini života preminuo veliki skladatelj, Ennio Morricone.

Talijanski glazbeni velikan, rođen 10. studenoga 1928. godine, široj je javnosti najpoznatiji po fantastičnim ostvarenjima u domeni filmske glazbe, prvenstveno po suradnji sa Sergiom Leoneom, talijanskim redateljem zaslužnim za nastanak žanra "spaghetti western". Tijekom svoje bogate karijere Morricone je skladao glazbu za više od 500 filmova, među kojima su i Za šaku dolara, Za dolar više, Dobar, loš, zao, Bilo jednom na Divljem zapadu...

Ennio Morricone surađivao je i s brojnim drugim redateljima poput Briana De Palme, Olivera Stonea i Quentina Tarantina.

Napravio je i službenu himnu SP-a u nogometu 1978., osvojio brojne nagrade te snažno utjecao na razne umjetnike pop i rock glazbe – od Dire Straitsa do Metallice i Radioheada.

Od milja su ga zvali Maestro, a 2007. godine mu je dodjeljen počasni Oscar za izuzetan doprinos umjetnosti filmske glazbe. Godine 2015. dobio je Oscara za rad na Tarantinovom filmu The Hateful Eight.

Smatra se jednim od najutjecajnijih ljudi u povijesti filmske glazbe.

Obiteljski odvjetnik Giorgio Assumma objavio je da će pogreb biti održan u privatnosti i "sukladan poniznosti koja je oduvijek bila glavna inspiracija u njegovim životnim djelima".