Scena

08.07.2020

HDS ZAMP - Pogledajte tko je najviše zaradio prošle godine

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja objavila je poslovno izvješće i rezultate poslovanja za 2019. godinu. Glazbenim autorima i nositeljima autorskih glazbenih prava za tu godinu isplaćeno je 101,5 milijuna kuna autorskih naknada, dok ukupni promet glazbenih licenci iznosi 141,3 milijuna kuna.

Najveći udio u prodaji glazbenih licenci odnosi se na prava javnog priopćavanja (87,46%), ostatak se odnosi na prava mehaničke reprodukcije (3,2%), digitalna prava (2,22%) te prava iz inozemstva (7,11%). Godišnje izvješće HDS ZAMP-a za 2019. dostupno je na linku.

Ponosni smo na još jednu dobru godinu i obavljen rad u njoj. Nažalost, iz perspektive srpnja 2020. godine, kada u Hrvatskoj već 3 mjeseca gotovo da nema komercijalnih glazbenih događanja, teško je veseliti se prošlim uspjesima. Iako je važno ne zaboraviti ih, i raditi kako bi se godine poput 2019. što prije ponovno vratile“, izjavio je glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec.

Uz rezultate poslovanja, HDS ZAMP objavio je i popis najemitiranijih pjesama u 2019. - domaća pjesma koja je njezinim autorima u 2019. donijela najveću zaradu je „Voli me“ u izvedbi Petra Graše. Za nju su autorski zaslužni Vjekoslava i Tonči Huljić. Slijedi „Rekao si“ autora Ante Pecotića u izvedbi Nine Badrić, a „Ovaj grad“ Mije Dimšić, autorskog trojca Dimšić, Bačić i Dimter na trećem je mjestu najemitiranijih i najkorištenijih.