Novosti

10.07.2020

Prigovor DIP-u: Anton Kliman u Puli dobio glasove koji nisu zabilježeni!

Državno izborno povjerenstvo (DIP) prihvatilo je prigovor HDZ-ovog izbornog kandidata Antona Klimana na rezultate glasovanja na dva biračka mjesta u Puli te će mu biti priznat 31 preferencijalni glas koji je dobio. Naime, Kliman je prigovorio na izborne rezultate nakon saznanja od pouzdanih birača da su mu čitave obitelji dale glas, a prema rezultatima izbora na tim biračkim mjestima nije zabilježen niti jedan.

Tražio je ponovno brojanje glasačkih listića kako bi se utvrdio stvarani broj preferencijalnih glasova. Nakon uvida u zapisnike o radu biračkih odbora s dva biračka mjesta utvrđeno je da je Kliman na jednom biračkom mjestu dobio 15, a na drugom 16 preferencijalnih glasova. Gradskom izbornom povjerenstvu Pule-Pola naloženo je da izmijeni rezultate glasovanja na navedenim biračkim mjestima sukladno broju utvrđenih glasova.

"Iako mi to ne mijenja na stvari, lijepo je znati da nama koji smo orali teren glasovi nisu pali s neba. Ne bih ulazio u nagađanja kako i zašto se to dogodilo baš meni, ali ovo treba biti škola demokracije za idući puta" - rekao je Kliman za 24 sata.

U nedjelju se ponavljaju izbori na biračkom mjestu broj 6 u Raši

Podsjećamo, građani Krapna i dijela Raše iz ulica Mate Balote, Anke Butorac, Vladimira Gortana, Istarske, Liburnijske, Liče Faraguna, Nikole Tesle i Trga Gustavo Pulitzer Finali, s biračkim pravom u nedjelju će ponovno na birališta. Naime, Državno izborno povjerensvo je poništilo rezultate prošlonedjeljnih parlamentarnih izbora na biračkom mjestu broj 6, u prostorijama Osnovne škole Ivana Batelića u Raši jer je birački odbor dopustio glasovanje osobama koji nisu na popisu birača, pa se pojavio veći broj listića od birača. Na tom je biračkom mjestu, na kojem je inače upisano 500 birača, gasalo njih 187, a u glasačkoj kutiji bilo je osam listića više, 195. To je jedino biračko mjesto u Hrvatskoj na kojem će se ponoviti izbori, ali s novim biračkim odborom. Biračko mjesto se otvara u 7 i bit će otvoreno do 19 sati.