Lokalne vijesti

12.07.2020

Zajedništvom vrijednih mještana i TZ-a Svete Nedelje uređena Marguda i obnovljen ''Oprtoljnjak''

Na samom izlazu iz naselja Jurazini, na makadamskom putu koji vodi do naselja Eržišće, nalazi se lokva ili kol Marguda koja je svojevrstan fenomen jer ne presušuje ni za najvećih suša te su zbog toga nekada mještani Jurazina i okolnih sela dolazili ovdje napajati stoku. Ova lokva je specifična po plosnatim škrilama kojima je okružena i po svojim kamenitim rubovima. U narodu je poznato puno legendi vezanih za Margudu, koje je spominju kao duboku i mračnu, a jedna od njih kaže da se na dnu Margude nalaze zvona sv. Kvirina, koja su potegnula nesretne utopljenike na dno.

Inače, lokve su mala vodena staništa nastala prirodnim putem ili pod utjecajem čovjeka. U prošlosti su građene i/ili održavane kako bi se osigurala dovoljna količina vode za stoku i navodnjavanje polja, te za vlastite potrebe, a voda se koristila i za gašenje požara. Dno većine lokvi je od nepropusnog materijala, najčešće gline, a redovito napajanje stoke i čišćenje lokve osiguravalo je da dno ostane kompaktno i ne zaraste u vegetaciju. Dno Margude je kameno, dubine cca 2,5 do 3 metra, dok u sredini ima jedan muljeviti dio koji nikad nije dešifriran koliko je dubok. Lokve obogaćuju krajobraznu privlačnost prostora i nezaobilazni su dio tradicije istarskih ruralnih područja.

Kako bi lokva Marguda poprimila čim atraktivniji izgled, Dalibor Kiršić Belin, iz Mjesnog odbora Nedešćina, uz žitelje Jurazina, Eržišća te okolnih sela te uz Turističku zajednicu Općine Sveta Nedelja, pokrenuo je akciju čišćenja raslinja oko lokve u više navrata. Dalibor je nakon uspješno obavljenog posla, iskoristio priliku i ponosno zaplivao u Margudi. Osim čišćenja, pristupilo se i obnovi „OPRTOLJNJAKA“ zahvaljujući ideji Daria Kiršića te mještanima i Alenu Načinoviću koji ga je zazidao.

„Oprtoljnjak“ je kamena struktura na kojoj su nekada mještanke (većinom su žene nosile brente) stavljale brentu sa vodom kako bi je lakše "naprtile" na leđa i nosile svojim domovima.

Akcija se odvijala uz pridržavanje mjera i naputaka Civilnog stožera.

Cilj akcije je da lokva bude uočljivija i privlačnija slučajnim prolaznicima te pristupačnija za razgledavanje svim posjetiteljima. Turistička zajednica Općine Sveta Nedelja pohvaljuje i podržava takve akcije s ciljem uljepšavanja okoliša i prirodnih atrakcija te se iskreno zahvaljuje svim sudionicima na volonterskom radu.