Lokalne vijesti

13.07.2020

Izašao 9. broj TREFF-a - časopisa na njemačkom jeziku učenika Srednje škole Mate Blažine

Izašao je 9. broj TREFF-a - časopisa na njemačkom jeziku učenika Srednje škole Mate Blažine. Školska godina 2019.-2020. bila je doista posebna i drugačija od svih ostalih i odvijala se u uvjetima koji su bili vrlo izazovni i za učenike i za nastavnike. TREFF br. 9 s naslovnom temom „Online nastava u virtualnim učionicama“ donosi opis projektnih zadataka na kojima su učenici radili tijekom nastave na daljinu, a novinari Treff-a iz trećih razreda gimnazije izvršili su odabir najboljih prezentacija i digitalnih plakata čiji popis i linkovi se nalaze na kraju Treff-a. 

Osim tema vezanih za online nastavu Treff 9 donosi i intervju s ravnateljem prof. Čedomirom Ružićem. Grafičko oblikovanje TREFF-a 9 u potpunosti potpisuje Marija Lalović, učenica 3. razreda gimnazije, koja je ujedno i autorica nekoliko tekstova. Voditeljica je njihova profesorica njemačkog jezika Elvijana Frančula Tenčić. Cilj projekta TREFF od samih njegovih početaka do danas je afirmacija učenja njemačkog jezika kroz zabavu i druženje, i to upravo zbog činjenice što taj veliki europski jezik postepeno nestaje iz naših škola, osobito kao prvi strani jezik. 

To se nažalost događa i u labinskoj školi, tako da u šk. god. 2020.-2021 u 4. razredu imaju posljednju generaciju gimnazijalaca koji njemački jezik uče kao prvi strani jezik. Nakon toga njemački jezik učit će se samo kao drugi strani jezik, za koji srećom iz godine u godinu raste interes, budući da je njemački jezik važan prije svega u turizmu, a osim toga Njemačka je jedno od najpopularnijih odredišta za programe mobilnosti mladih.