Lokalne vijesti

13.07.2020

Dobra posjećenost edukativne šetnje kroz Park skulptura Dubrova

S ciljem nastavka valorizacije kulturne baštine Turistička zajednica Općine Sveta Nedelja i Udruga Mediteranski kiparski simpozij u suradnji, uz pokroviteljstvo Općine Sveta Nedelja organizirali su jučer 2. besplatnu edukativnu šetnju kroz Park skulptura Dubrova u na hrvatskom jeziku. Značajan broj posjetitelja, kojih je bilo oko 60-tak iz svih krajeva Labinštine, Istre te Primorsko-goranske županije, potvrdili su da i dalje postoji veliki interes za upoznavanjem naše kulturne baštine u jednom od najljepših parkova suvremene umjetnosti. 

Kroz Park skulptura Dubrova posjetitelje je vodila Vedrana Juričić, vodičkinja i povjesničarka umjetnosti, koja ih je vrlo kreativno i simbolički dočekala obučena u „Mokoš“

Zašto „Mokoš“? Mokoš je slavenska boginja plodnosti, ratarske civilizacije. Na vrhu planina i stabala je Perun (slavenski bog groma i munje), ispod zemlje Veles (slavenski bog zemlje, voda i podzemlja), a Mokoš je dub/hrast koja stoji između. O slavenskoj mitologiji znamo vrlo malo, najviše preko toponima i jezika, u koje spada i sama Dubrova kao najslavenskiji toponim. Vedranin cilj je bio da kroz Mokoš osvijesti i poznavanje naših starijih, pretkršćanskih religija. Kroz edukativnu šetnju ukratko je objasnila različite načine gledanja ljepote skulpture od bujne Willendorfske Venere, stiliziranih Kikladskih idola, egipatske, arhajske i klasične skulpture, Rob koji se budi, Michelangelo, utjecaj Henryja Moora, Marina Marinija, Brancusija u suvremenoj skulpturi. 

Exat 51, Nove tendencije, Gorgona, Biafra grupe su hrvatske avangardne umjetnosti i ponosna sam što u parku postoje djela Richtera, Šuteja, Kožarića, Picelja, Ratka Petrića, Radauša, Đamonje, Ujevićke i ostalih svjetskih i hrvatskih kipara“ riječi su Vedrane Juričić. „Njihova se djela nalaze u velikim, svjetskim muzejima. Park skulptura Dubrova je vrh suvremene skulpture u otvorenom prostoru, budući da u Hrvatskoj ne postoji takva produkcija vrhunskih umjetnika na jednom mjestu. To je biser, koji će kroz konstantnu edukaciju i promjenu svijesti kod ljudi, neminovno zasjati! Ponosna sam što sam dio predivnog tima i priče o promociji, čuvanju naše baštine od istarskog kamena“, izjavila je Vedrana Juričić

Nakon edukativne šetnje ispred „ZELENE KOCKE“ na Dubrovi, posjetitelji su imali priliku kušati i kupiti vina vinarije Fuhtar- OPG Piero Licul i vinarije Matiška – OPG Redento Kiršić. Također su imali i mogućnost razgledati i kupiti proizvode od smilja OPG-a Dean Bastijanić te proizvode od lavande OPG-a Goran Zandel. Udruga žena „Mendula“ Sv. Nedelja izložila je uz mogućnost kupnje, svoju 1. zbirku pjesama na labinjonskoj cakavici „SPODA MENDULI, versi z labinjonske skanciji“ te nudila „labinjonske kolaciće“. S obzirom da je klapa Labin otkazala svoj nastup zbog novonastale situacije uzrokovane pandemijom Covid-19, laganu muziku u pozadini pušatao je DJ Jeremi volonter iz Poljske. Danas će se opet održati ista edukativna šetnja sa istim sadržajima, samo na engleskom jeziku.