Scena

14.07.2020

Sjećanje na Live Aid iz prve ruke

Na današnji dan, 13. srpnja 1985. godine na londonskom stadionu Wembley i na stadionu JFK u Philadelphiji održan je Live Aid, humanitarni koncert organiziran s ciljem prikupljanja novca za gladne u Etiopiji, čije je stanovništvo bilo pogođeno nezapamćenom sušom.

Nakon reportaže novinara Michaela Buerka iz Etiopije Bob Geldof, tadašnji frontman benda The Boomtown Rats odlučio je uz pomoć Midgea Urea iz Ultravoxa snimiti humanitarni singl čiji bi sav prihod od prodaje bio namijenjen ugroženom stanovništvu Etiopije. Singl Do They Know It's Christmas? objavljen je u studenom 1984. godine s zahvaljujući kojem je u međuvremenu prikupljeno više od 10 milijuna dolara.

Koncert Live Aid, kojeg je također organizirao Bob Geldof, održan je 13. srpnja 1985., a na njemu su nastupili gotovo svi najveći glazbenici tog vremena: Elton John, Madonna, Santana, Sade, Sting, Bryan Adams, The Beach Boys, Mick Jagger, David Bowie, grupe Queen, Duran Duran, U2, The Who...

Koncerti u Londonu i u New Yorku održavali su se paralelno. Većina glazbenika nastupila je na Wembleyu, gdje se okupilo 70.000 ljudi, dok je na filadelfijskom stadionu JFK koncert pratilo 100.000 ljudi. Prijenosi su se izravno u televizijskom ili radijskom programu pratili u više od 40 zemalja svijeta.

Nezaboravan je trenutak kada je Phil Collins otpjevao svoj dio na Wembleyu, potom sjeo u helikopter do Heathrowa, a odande Concordeom otputovao u Ameriku gdje je samo devet sati nakon Wembleya nastupio i u Philadelphiji. Ipak, glazbeni kritičari smatraju da je dvadesetminutni nastup grupe Queen i Freddyja Mercuryja na današnji dan prije 35 godina, najbolji nastup uživo svih vremena! Live Aid bez sumnje je ispunio cilj. U humanitarne svrhe prikupljeno je oko 127 milijuna dolara ili oko 150 milijuna funti.

U ovo vrijeme prije četiri godine u eteru smo imali čast ugostiti Francisa Rossija iz grupe Status Quo, koja je u povijesti Live Aida upisana kao prva koja je stala pred londonsku publiku. Povod razgovora bio nam je tadašnji nastup benda u pulskoj Areni, a u nastavku poslušajte kako se Francis Rossi sjeća Live Aida, Davida Bowieja, Freddija Mercuryja.