Novosti

07.01.2022

Imaš pitanje? Evo odgovor!

Postoji taj mali mudri glas u nama, vrlo često potisnut, zanemaren, zakopan ispod mnogo ruševnih komada ismijavanja ili straha od toga da će netko pomisliti kako smo „glupi“. Postoji taj glas naše vlastite intuicije koji u svakom trenutku šalje svoje vrijedne poruke i vodstva kako bi nam dao usmjerenje što i kako da činimo u našem životu. To je unutarnji kompas, dan kao urođena sposobnost i mogućnost da budemo vođeni, da vidimo više od pogleda koji nam nude naše oči, da čujemo puno suptilnije zvukove i osjetimo puno više od konkretnoga svijeta kojega opažamo fizičkim osjetilima. Vrlo često čut ćemo kako se govori o „šestom osjetilu“ putem kojeg dobivamo informacije koje vrlo često ne dolaze logičnim putem, nisu linearne, ali njihovo značenje ima neke informacije koje nam donose neke nove spoznaje i uvide ili u konačnici postaju realizirana stvarnost u nekom dotičnom trenutku.

Informacije koje nam naša intuicija šalje dolaze na razne načine, stoga je vrlo ograničavajuće ako se vežemo samo uz jedan poznati oblik. Danas poznajemo nekoliko kanala preko kojega poruke dolaze: mentalno, tjelesno, emotivno… Svaka osoba ima svoj dominantni put, način na koji će primiti poruku svoga bića. To naravno zahtjeva praksu. Ponekad možemo svjesno tražiti poruku i nakon toga napraviti određeni crtež bez razmišljanja. Začuđujuće je koliko informacija možemo dobiti, koliko vrijednoga sadržaja dođe na površinu. Ponekad kroz crtež se čak prikažu određene tjelesne bolesti koje će se tek manifestirati u tijelu, ponekad ugledamo šablonu našega života, kako i na koji način podmećemo sebi nogu, nekada se ukaže sljedeći mogući korak kojega smo sada spremni poduzeti…. Primjera ima jako mnogo, pa ne začuđuje što „treneri“ intuicije u velikim poslovnim korporacijama održavaju seminare, te uče poslovne ljude kako i na koji način da koriste ovaj prirodno urođeni alat.

Sada se dragi čitatelji vjerojatno pitate: kako da ja čujem taj glas u sebi? On nikada nije utihnuo. Možda ga je ponekad lakše bilo ne slušati, ali svakodnevno smo u doticaju s njime. Ako uistinu želite slušati svoj unutarnji glas ja vas pozivam da napravite eksperiment. Odaberite jedno pitanje, neka ono bude jednostavno, direktno i konkretno. Zapišite to svoje pitanje. I onda se otvorite prema odgovoru. Dozvolite na vaša intuicija donese odgovor. Praksa je izuzetno jednostavna, ali prepustiti se toj tako glupoj praksi izgleda puno teže. Sjećam se radionice s jednim od poznatih svjetskih bestseller autora upravo na tu temu. Bili smo svi bačeni u vatru i morali smo osobi pored sebe izgovarati jasne i konkretne podatke o njezinom životu, premda smo bili apsolutni stranci, dolazili s različitih kontinenata. I svi smo bili šokirani koliko su informacije koje smo „izmišljali“ bile apsolutno točne.

Kada se odmaknemo malo od racionalnoga uma koji treba shvatiti svaki element i posložiti svaku kockicu, mi se otvaramo prema nečemu što možemo nazvati „Supersvijest“. Tada imamo priliku doći do informacija i znanja koje nam otvara neke nove perspektive u našem životu. Slušati intuiciju je vrlo jednostavno, na vama je da isprobate i otkrijete ponovno taj mali, ali vrijedan glas u sebi.

Antonio Mrzlić
amerselli@gmail.com

Antonio Mrzlić nakon završenog humanističkog studija završava studij opernog pjevanja i psihoterapije sukladno europskim normativima, te već niz godina vodi individualna i grupna savjetovanja i mnogobrojne radionice. Uči mnoge tehnike i modalitete (obiteljske konstelacije, transpersonalna psihologija,dječja i adolescentna integrativna psihoterapija, Feldenkrais, shiatsu…), te spajajući razna znanja teži ka tome da bude holistički terapeut koji osobi pristupa na svim razinama: tijelo, um i duh – vjerujući da svaki čovjek u sebi ima kapacitet da živi puninu svoje uzvišenosti, poštujući autentičnost i povijest svake osobe koja ima snagu da transformira svoj život, a samim time i cjelokupno društvo.