Scena

27.07.2020

Otvorena ''Brijunska soba Jamesa Joycea''

Na Velikom Brijunu danas je svečano otvoren audio-vizualni projekt „Brijunska soba Jamesa Joycea“, nastalog prema ideji Damira Urbana: (ton – Damir Urban).  Sobu Jamesa Joycea svečano je otvorio izvedbom uživo Damir Urban, potom će u različitim intervalima svojim izvedbama i umjetničkim izričajem prostor "oživjeti" umjetnici kao što su Nigel Osborne, Zijah Sokolović, Matija Ferlin, Livija Pandur itd. 

Susretima s autorima u prostoru Joyceove sobe imat će priliku prisustvovati i gledatelji putem društvenih mreža prateći online video prijenos. 
 
Prostor će, s jedne strane, interpretirajući zamišljenu Joyceovu sobu ponuditi i edukacijsku i umjetničku funkciju, nudeći da posjetitelj istovremeno kroz glazbu, fotografije, knjige, interpretacije, novinske članke i pisane zapise nauče nešto novo, kako o samom Joyceu i romanu Uliks, tako i o Kazalištu Ulysses, uz informacije o Nacionalnom parku Brijuni. 
 
S druge strane, ovaj prostor bit će mjesto otkrivanja načina na koji su umjetnici u svom radu proživjeli i stvarali posvećeni i nadahnuti likom i djelom Jamesa Joycea. Posjetitelji će moći preuzeti i aktivnu ulogu, na način da će u sobi moći ostaviti svoj rad, misao, doživljaj, koji bi se sljedeće godine mogao uključiti u nastavak Joyceove sobe u istom ili nekom drugom obliku i prostoru. Projekt sobe Jamesa Joycea ujedno je uvod i najava velikog multimedijalnog projekta „Uliks“ koji će biti uprizoren na Malom Brijunu 2021. godine. u produkciji kazališta Ulysses.