Scena

30.07.2020

Kazalište Ulysses: u petak predstava ''LIJEVO DESNO GLUMAC'' Zijaha Sokolovića

U sklopu 20. sezone Kazališta Ulysses, ovog petka na Velikom Brijunu gostuje Zijah Sokolović s kazališnom predstavom "LIJEVO DESNO GLUMAC".

Zijah A. Sokolović, duhovito, filozofski, kabaretski, sa nizom primjera i poređenjem stvarnosti i teatarske umjetnosti, uči gledaoce da shvate da su i oni “glumci u svom teatru” i da mogu biti umjetnici u svom životu.

William Shakespeare je rekao “Teatar je ogledalo stvarnosti”, Antonen Arto je rekao “Stvarnost je ogledalo teatra”. Ako se u teatru pojavljuju glumci, onda je logično, da se i u stvarnosti pojavljuju glumci. Naša stvarnost je teatar u kojem svi mi imamo i igramo svoje uloge. Aristotel je rekao “Teatar čine Vrijeme, Prostor i Radnja”. Ali i naš život čine Vrijeme, Prostor i Radnja. Naša stvarnost je veliki teatar. Miroslav Krleža je rekao “Gluma postoji sama za sebe. Može se upotrebljavati u teatru, na filmu i televiziji, ali se može upotrebljavati i u stvarnosti”. Naša stvarnost, naš život je proizvodnja i igra javnih i ličnih uloga. Zijah A. Sokolović, duhovito, filozofski, kabaretski, sa nizom primjera i poređenjem stvarnosti i teatarske umjetnosti, uči gledaoce da shvate da su i oni “glumci u svom teatru” i da mogu biti umjetnici u svom životu. Ako svoje životne “date okolnosti prve dramske radnje” analiziraju teatarski “objektivno”.

Pročitajte cijelu kritiku OVDJE

Brod iz Fažane polazi u 20 sati. Redovna cijena ulaznice je 80 kuna, a za studente i umirovljenike (isključivo na blagajni u Fažani) 50 kuna.