Scena

31.07.2020

Vela Luka drugu godinu zaredom poslala najljepši pozdrav svom Kapetanu!

Datum 29.srpnja, čini se, bit će zauvijek dan u kojem će se Vela Luka, Hrvatska, pa i svijet prisjećati Olivera Dragojevića. Ove godine dvije su godine od kada nas je napustio naš stari morski vuk, glazbenik, pjevač, prijatelj i čovik. Vela Luka cijeli tjedan posvetila je svom Oliveru, no u srijedu, na sam dan njegovog odlaska došlo je do kulminacije svih nota i osjećaja koje je Oliver utkao u generacije svojim pjesmama, glasom, energijom i pojavom.

Dan je započet polaganjem vijenca na njegovom posljednjem počivalištu, zatim nastavljen misom u crkvi sv. Josipa te recitalom, dok je prisutne u večernji dio manifestacije uvela promocija knjige Zlatka Galla „Trag u beskraju“, a Zlatko je goste ujedno uveo i u večernji koncert kojim se slavi sve ono što je Oliver bio i tragom nam ostavio. Njegov nećak, Petar Dragojević, otvorio je koncert pjesmom „Kad mi dođeš ti“, a nastavio „Tragom u beskraju“, pjesmom koja mu mnogo znači, budući da ju je Oliver otpjevao na Petrovom vjenčanju za prvi ples. Nakon Petra, Oliverovi Dupini izveli su „Nadalinu“, a Dražen Bogdanović na saxu „Molitvu za Magdalenu“. Nina Badrić oduševila je nizom Oliverovih najpoznatijih, ali i najzanimljivijih pjesama, od „Dešperadun“ do „Skalinade“ ili „Malinkonije“.

Nakon Nine, na pozornicu je izašao Petar Grašo, koji je sve prisutne začarao izvedbama pjesama „Nocturno“, „Dobro jutro tugo“, „Dva put sam umra“, „Nedostaješ mi ti“. Večer je završena skupnim interpretacijama pjesama „U ljubav vjere nemam“, „Cesarica“, „Što to bješe ljubav“ i „Moj lipi anđele“.

VELA LUKA OBILJEŽILA DVIJE GODINE OD ODLASKA OLIVERA DRAGOJEVIĆA - pjevalo se na pozornici, na rivi, na brodovima, u kafićima, na cesti...

To što je tu večer Vela Luka bila, teško je opisati riječima. Spoj neopisive energije vladao je cijelim otokom, no pjesma koja je izlazila iz svakog kantuna potpuno je zavladala, jer pjevalo se na pozornici, ispred nje, na rivi u hodu, u kafićima, ispred video zidova, s brodova i barki... Pjesma i Oliver osjećali su se u svakom djeliću mjesta i u svakom, namjernom ili usputnom prolazniku.

Vela Luka drugu godinu zaredom poslala je najljepši pozdrav svom Kapetanu, a tome se priključio i cijeli svijet, jer su live streamove pratili iz cijelog svijeta, od Buenos Airesa ili Londona do New Yorka, od Francuske do Kanade, od Ploča, preko Umaga do Iloka ili Zagreba (da ne nabrajamo) i naravno, njegovog Splita. Uz Petra Dragojevića, Ninu Badrić, Dupine i Petra Grašu, da večer bude čista čarolija pobrinuli su se članovi gudačkog kvarteta, razni instrumentalisti, dirigent Alan Bjelinski te producent Ante Gelo.

Kako se cijeli tjedan obilježava spomen na lik i djelo Olivera Dragojevića, jučer je u Veloj Luci, također na pijaci ispred crkve Sv. Josipa, održan koncert naziva „Evo mene među moje“, a nastupili su: Mia Dimšić, Vinko Ćemeraš, Albina Grčić, Marko Kutlić, Matija Cvek, Uršula Najev, Dino Jelusić, Iva Ajduković, Antonela Đinđić, Jure Brkljača, Sabrina Hebiri, Petra Oreč, Dino Perić, Alen Đuras, Josip Palameta i Petra Roško, pod producentskom palicom Ante Gele.

Foto: Ante Čižmić CROPIX