Novosti

16.09.2020

Plenković Lerotiću: Vlada će za BAT pronaći rješenje

Saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić, danas je u Hrvatskom saboru na aktualnom prijepodnevu, pozvao premijera Andreja Plenkovića da otvoreno kaže kakav će stav zauzeti Vlada i što će točno učiniti da proizvodnju tvornice BAT Kanfanar zadrže u Hrvatskoj.
- U Hrvatskoj zapošljavaju 1600 radnika i direktno podržavaju 500 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, svi oni žive od BAT-a, tvornice u Kanfanaru koja ozbiljno razmišlja o preseljenju iz Hrvatske zbog nepovoljnih uvjeta poslovanja, kazao je Lerotić te dodao kako je prema studiji Oxford Economicsa, BAT od 2015. do 2019. ostvario petinu svih inozemnih investicija u hrvatsko gospodarstvo.

Istaknuo je kako bi preseljenje iz Hrvatske predstavljalo još jedan ogroman udarac za naše gospodarstvo, BDP te pozvao premijera da kaže što će točno učiniti da proizvodnju tvornice BAT zadrže u Hrvatskoj.

Premijer Plenković je u svom odgovoru istaknuo kako je upoznat s problemom BAT-a te napomenuo kako je Vladi bitno održati proizvodnju i radna mjesta te da sukladno tome ministar Zdravko Marić vodi razgovore s predstavnicima BAT-a. Naglasio je kako će Vlada za BAT pronaći rješenje.

Zastupnik Lerotić izrazio je nezadovoljstvo odgovorom premijera Plenkovića zbog toga što premijer nije dao nedvosmislen odgovor.

- Mi ćemo i dalje pratiti i nadamo se da ćete iznaći rješenje kako bi se nastavak proizvodnje u Kanfanaru održao, a također nam je bitno da Hrvatska pojednostavi proces poslovanje svim poduzetnicima, ne samo BAT-u i na taj način da čim više nastojimo poticati izravna inozemna ulaganja, zaključio je Lerotić.

AR Packaging Croatia: Zatvaranje tvornice duhana u Kanfanaru negativno bi utjecalo na naše poslovne planove u Hrvatskoj

AR Packaging Croatia iz Kanfanara, bivša Istragrafika koja je nakon preuzimanja postala dio jedne od vodećih europskih grupacija u sektoru ambalaže sa sjedištem u Švedskoj, pažljivo prati razvoj događaja oko tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru, čije će rješavanje u značajnoj mjeri odrediti razinu poslovne aktivnosti tvrtke u Hrvatskoj.

Tvornica duhanskih proizvoda u Kanfanaru u vlasništvu BAT-a najveći je kupac AR Packaging Croatia koji osigurava značajan udio prihoda tvrtke pa bi najavljeno zatvaranje tvornice negativno utjecalo na poslovanje i realizaciju planova kompanije, posebno investicijskog ciklusa vrijednog 5 milijuna eura s kojim je kompanija započela prošlog mjeseca.

AR Packaging Croatia

Investicijski ciklus usmjeren nabavi novih strojeva i opreme pokrenut je kako bi se poslovanje kompanije dodatno diverzificiralo i omogućilo brži rast na tržištu regije. AR Packaging osim za BAT, proizvodi ambalažu za poznate brendove uglednih tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu, poput Heinekena, Kraša, Hippa, Podravke, Belupa i drugih. Svoje proizvode izvozi u više od deset europskih zemalja.

Direktor tvrtke, Enis Kancelir ističe: „Pokrenuli smo veliki investicijski ciklus. Nova investicija najmodernijeg stroja za tisak u Hrvatskoj i regiji sa čak 8 boja, segmentnim lakom i UV tehnologijom trebala bi nam omogućiti veću efikasnost procesa i postizanje dodatnih kapaciteta. Trenutno ulaganje je veće od 2 miljuna eura i ono je samo jedno od niza predstojećih u slijedećem periodu. Naš cilj je rast u sljedećem razdoblju za više od 20%, no on pretpostavlja zadržavanje tvornice u Kanfanaru. Iako pod utjecajem negativnog trenda u gospodarstvu proizvodnja u našoj modernoj tvornici trenutno se odvija u tri smjene, zbog čega nam je iznimno važno da tvornica BAT-a u Kanfanaru ostane“.

AR Packaging Croatia je najveći proizvođač kartonske komercijalne ambalaže u regiji i zapošljava više od 130 zaposlenika u Kanfanaru. Dio je AR Packaging Grupe koja ima neto prodaju veću od 900 milijuna eura, 5.500 zaposlenih i 27 tvornica u 13 zemalja.