Novosti

18.09.2020

Veliki rast nezaposlenosti u Istri

Iznad očekivanja dobar turistički kolovoz nije zaustavio utjecaj pandemije koronavirusa na porast nezaposlenosti. Koncem prošlog mjeseca u Istri je evidentirano 4.930 nezaposlenih građana i građanki - 1.755 osoba ili 55,3 posto više nego u isto vrijeme lani, službeni je podatak Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Porast broja nezaposlenih bilježe sve ispostave HZZ-a u Istarskoj županiji, kao i sve općine i gradovi. Uz to, statistika ukazuje i na veliki danak koji je titula najturističkije županije ostavila na strukturu tražene radne snage - daleko se najveći broj djelatnika i djelatnica potražuje u turističkom sektoru, a ugovori o radu u velikoj su mjeri sezonske naravi. Prednjači potraga za sobaricama i radnicima u ugostiteljskim objektima, u kuhinji, iza i ispred šanka. Tumačeći, dakle, evidenciju HZZ-a, Istru je ispravno nazivati i regijom čistačica, sobarica i konobara, piše Glas Istre.

Tako se od početka 2020. do zadnjeg dana kolovoza s burze rada područnog ureda u Puli zbog pronalaska zaposlenja odjavilo 5.337 građana, no gotovo polovica, njih 2.556, zaposlena je na sezonskim poslovima. Ovisnost u turizmu, očigledno je po podacima HZZ-a, kreira radna mjesta koja se Istrijanima i Istrijankama tijekom godine nude na Zavodu. Naime, tijekom prvih osam mjeseci u godini, od siječnja pa sve do kraja prošlog mjeseca, poslodavci na Poluotoku su u daleko najvećoj mjeri tražili sobare i sobarice te konobare i konobarice. Ukupno je za te poslove otvoreno čak 1.580 radnih mjesta. Na trećem su mjestu po traženosti prodavačice, a potom slijede čistačice, kuhari, pomoćni konobari, kuhinjski radnici, pomoćni kuhari, djelatnici na proizvodnoj liniji i čuvari. Velika je potreba i za suradnicima u praktičnoj nastavi, medicinskim sestrama i tehničarima, recepcionerima, odgojiteljima i odgojiteljicama predškolske djece te turističkim animatorima. Na začelju popisa najtraženijih poslova su doktori i doktorice medicine, kojih se tražilo 89, i diplomirani ekonomisti i ekonomistice s 86 otvorenih radnih mjesta tijekom čitave godine.

Što se pak nezaposlenosti tiče, u usporedbi s istim razdobljem lani najveći porast bilježe ispostave HZZ-a tri jaka turistička grada: Poreč sa 166 posto evidentiranih nezaposlenih više nego u kolovozu 2019., Umag sa 131 posto, Rovinj sa 114 posto, Buzet 79,7 %, Pazin 63,8 %, Labin bilježi rast nezaposlenosti od 60,4 %. Pula je ovogodišnji najturističkiji mjesec završila s 30 posto više nezaposlenih nego 2019. u istom razdoblju što je ujedno i najmanji porast među istarskim ispostavama. Općina Lanišće se u kolovozu 2019. mogla pohvaliti s činjenicom da ima tek jednog nezaposlenog mještana, dok ih sada ima sedam. Grožnjan ih je imao dvoje, danas devet, a Oprtalj je s tri nezaposlena skočio na 15.

IZVOR: Glas Istre