Novosti

21.09.2020

Na današnji dan: Mussolinijev ''batinaški'' govor u pulskom kazalištu

Fašistički vođa i diktator Benito Mussolini u Istri je bio najmanje triput. U Puli je prvi i jedini put bio 21. rujna 1920., dok je još bio "samo" vođa fašističke stranke, kada je održao govor u kazalištu Politeama Ciscutti, između ostalog kazavši da "pred rasom kao što je slavenska, inferiorna i barbarska, ne treba slijediti politiku mrkve, nego politiku batine... Granice Italije moraju biti Brenner, Snježnik i Dinaridi: vjerujem da se može žrtvovati 500.000 slavenskih barbara za 50.000 Talijana."

"Kad je Mussolini izišao iz kazališta bila sam udaljena od njega desetak metara. Bio je uvjeren da će ga dočekati buran pljesak. Prevario se, jer ono što smo mu priredili rijetko je gdje doživio. Ljudi su bili ogorčeni, pokazali su mu šake i vikali: 'Dolje Mussolini!'. A onda se dogodilo ono najvažnije: prišao mu je radnik i prilijepio mu dvije snažne pljuske, a zatim nestao među mnoštvom. Mussolini se sav tresao od bijesa i požurio prema automobilu", ispričala je Palmira Albanese još 70-tih godina novinaru Armandu Černjulu, piše Glas Istre. Opširnije OVDJE.

Ljeta 1936., 7. kolovoza, posjetio je gradilište tada nastajuće Raše (Arsije), novog rudarskog grada, koji se prvotno trebao zvati Liburnia. U svečanoj bijeloj odori obišao je Krapan, gdje je bilo sjedište uprave rudnika društva Arsa, zatim samo gradilište središta Raše, a obukavši rudarsko odijelo u pratnji rudara spustio se i u rudnik, na dubinu od 150 metara, kako je bilo objavljeno u talijanskom časopisu L'illustrazione Italiana, u broju od 16. kolovoza 1936., u velikoj reportaži pod naslovom "Nezaboravan dan u životu rudara Raše koje je posjetio Duce".

Posjetio je tada i Bršicu, ondašnju luku Valdivagna, gdje je bio zadovoljan ogromnim zalihama iskopanog ugljena, a još više oduševljen modernim postrojenjima za pranje i separaciju ugljena u obližnjim Štalijama. U arhivu talijanskog Senata dostupne su fotografije Mussolinijeva dolaska u okolicu Podgrada (Castelnuovo d'Istria), na granici Brkina i Ćićarije, gdje je 31. srpnja 1942. prisustvovao vojnim vježbama u gađanju minobacačima i novim topovima.

IZVOR: Istrapedia

FOTO: Mussolinijev govor iz 1935.