Novosti

21.09.2020

''Spomenik crvenoj Rijeci'' izazvao lavinu reakcija

U Rijeci je u nedjelju 20. rujna, u sklopu programa Europske prijestolnice kulture, postavljena umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“. Riječ je o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitci za Rijeku.

Spomenik crvenoj Rijeci postavljen je 20. rujna, na dan kada je 1943., poslije kapitulacije Italije (8. rujna 1943.) Izvršni odbor ZAVNOH-a donio odluku, koja je kasnije potvrđena na zasjedanju ZAVNOH–a u Plaškom, o priključenju Rijeke matici zemlji Hrvatskoj, kao i Istre, Zadra te ostalih krajeva koje je u Drugom svjetskom ratu okupirala Italija. 

Ova nakrivljena i okrnjena zvijezda u svojoj primarnoj simbolici komunicira paradoks odbačenog, ali još uvijek „opasnog“ antifašističkog, ali i revolucionarnog nasljeđa, kao simbol međunarodnog radničkog pokreta i borbe za pravednije društvo”, pojasnio je Nemanja Cvijanović. Skulptura će na Riječkom neboderu biti postavljena do 4. listopada 2020. godine.

Poštujemo slobodu izražavanja, ali isticanje zvijezde petokrake je neprihvatljivo zbog svih žrtava koje su stradale

Instalacija "Spomenik crvenoj Rijeci" postavljena na krov Riječkog nebodera izvedena je mimo zakonom propisane procedure, rekla je danas ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ocijenivši da je riječ o primarno političkoj akciji kojoj je cilj poticati ideološke sukobe.

"Za postavljanje instalacije na neboderu u Rijeci nije ishođeno odobrenje Konzervatorskog odjela u Rijeci niti su ispunjeni uvjeti koji uključuju ishođenje suglasnosti vlasnika i stanara i izradu elaborata o statičkom osiguranju, zbog čega je u smislu Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara postavljena instalacija izvedena mimo zakonom propisane procedure", objasnila je ministrica Obuljen Koržinek na upit Hine.

Podsjetila je da je Konzervatorski odjel u Rijeci u veljači u komunikaciji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti i gradom Rijekom iznio mišljenje o predradnjama koje je potrebno učiniti kako bi se na pojedinačno zaštićeni spomenik kulture postavila instalacija.

Postavljanje instalacije uz ignoriranje procedure shvaćam kao primarno političku akciju

"Postavljanje instalacije u društvu gradonačelnika Grada Rijeke, bez ishođenih dozvola te uz potpuno ignoriranje procedure koja pretpostavlja minimum ispunjavanja zakonski predviđenih uvjeta, shvaćam i kao primarno političku akciju koja za cilj ima poticati ideološke sukobe u društvu, suprotno ulozi kulture koju razumijemo kao suradnju kroz dijalog, kao važan kohezivni socijalni element", istaknula je ministrica.

"Za sva ostala pitanja, upućujem vas da se obratite Gradu Rijeci koji je većinski vlasnik nebodera i koji je bio upoznat s mišljenjem Konzervatorskog odjela, a koji je bio suorganizator postavljanja instalacije na neboder u Rijeci", dodala je.

Butković: Ne podržavam ovakve kvazi umjetničke anakronizme

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković komentirao je postavljanje zvijezde na Riječkom neboderu.

"Usprkos umjetničkim slobodama, ne podržavam ovakve kvazi umjetničke anakronizme koji simboliziraju kako i sam autor kaže, 'spomenik jednom vremenu koje je iza nas'. To vrijeme ide kraju, a konačni kraj će se dogoditi na lokalnim izborima sljedeće godine!" poručio je Butković na Twitteru.

Ministarstvo hrvatskih branitelja: Petokraka u Rijeci je neprihvatljiva

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja ocijenili su kako je isticanje simbola zvijezde petokrake u Rijeci neprihvatljivo jer je pod tim simbolom izvršena agresija na Hrvatsku i počinjeni su brojni zločini tijekom Domovinskog rata.

Ministarstvo branitelja poštuje slobodu izražavanja, ali smatra da je isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo zbog svih žrtava koje su stradale.

"Isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo nam je zbog svih naših žrtava, posebno kada znamo kako se tim činom otvaraju rane obiteljima čiji su najmiliji poginuli pod tim simbolom", stoji u priopćenju.

U Ministarstvu hrvatskih branitelja smatraju da je taj performans bio politička provokacija.

"Budući da je u tom performansu sudjelovao i gradonačelnik Grada Rijeke, smatramo kako je riječ o političkoj provokaciji koja je uznemirila ne samo hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata nego i brojne građane te kako se takvim činom potiču ideološke podjele u društvu", stoji u priopćenju. (Izvor: Hina/Vlada)


EPK 2020: izjava ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek o postavljanju instalacije na Riječki neboder je netočna!

“Današnja izjava ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek da je instalacija Nemanje Cvijanovića na Riječki neboder postavljena bez odobrenja, mimo zakonske procedure, bez suglasnosti stanara i bez elaborata o statičkom osiguranju – nije točna.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci ovu je instalaciju postavio uz suglasnost vlasnika zgrade, dapače s predstavnikom stanara Muzej je sklopio Ugovor o uvjetima postavljanja navedene instalacije. Također, za navedeno je izrađen statički elaborat kako je Konzervatorski odjel od Muzeja i zatražio te je pribavljeno i dodatno pozitivno očitovanje ovlaštenog statičara na statički elaborat. Čak dapače, Konzervatorski odjel u Rijeci sam je ustvrdio da se planiranim načinom postave neće zadirati u gradbenu strukturu nebodera te da postavljanje instalacije neće ugroziti fizička svojstva zgrade.

Jedino što Muzej nije učinio jest uređenje samog pročelja zgrade Riječkog nebodera za koju je Konzervatorski odjel naveo da su je korisnici zgrade nagrdili, drvenu stolariju mijenjali plastičnom, pojedine dijelove oličili ružičasto i sl. te da će takvi neprimjereni zahvati upadati u oko ljudima kada budu podizali pogled gledajući umjetničku instalaciju na krovu.

Uz svo dužno poštovanje spram Konzervatorskog odjela, MMSU, a ni Grad Rijeka nemaju sredstava da urede izgled cijelog Riječkog nebodera kako bi privremena umjetnička instalacija, koja će ondje stajati 15 dana, ljepše izgledala.

Razlog zbog kojeg ministrica Obuljen Koržinek bez provjere s Gradom ili muzejem izjavljuje da je instalacija postavljena bez suglasnosti, bez statičkog elaborata i sl. možda je doista, s obzirom na sve navedeno, najbolje potražiti u političkoj domeni. No, to je onda ujedno i opasan otklon od dosadašnjeg ministričinog razumijevanja umjetnosti.

Sva dokumentacija o kojoj je riječ dostupna je u MMSU i u Gradu Rijeci i svi je mediji mogu provjeriti”, stoji u priopćenju.

FOTO: Rijeka 2020 facebook