Novosti

24.09.2020

Vrijeme je da cijeniš svoj rad i trud

Jesen je vrijeme tranzicije. Započinje s ravnodnevnicom, trenutkom kada su dan i noć izjednačeni. Poziva nas da na trenutak postanemo uravnoteženi i da pronađemo u sebi mjesto koje je harmonično. To je vrijeme kada se skupljaju plodovi, vrijeme žetve plodova i početak povlačenja u sebe, priprema za zimu i ulazak u doba kada izvana sve miruje i spava.

Jesen je prepuna ljepote, predivne boje i nijanse počinju se nazirati, a istovremeno učimo snažnu lekciju kako uvijek dođe trenutak otpuštanja i prepuštanja.

Ovo vrijeme je vrlo interesantno kada pogledamo i na zemaljsku kuglu. Dvije polutke sada su jednake i ravnopravne, premda na jednoj započinje jesen, svijet i priroda kreće na spavanje, a s druge strane završava zima i sve se počinje buditi. U isto vrijeme dvije oprečne stvarnosti postoje i djeluju. Ponekad se možda pitamo ili pokušavamo zamisliti kako to dvije oprečne sile mogu istovremeno postojati. Ovdje vidimo na djelu kako u jednoj stvarnost postoji suprotno. To možemo povezati i sa sobom, te shvatiti kako je moguće da u nama postoje oprečnosti ili mnogo raznih dijelova koje ne moramo maknuti od sebe, nego možda samo dopustiti da budu dobro integrirane.

Grčki mit opisao je ovu pojavu kroz mit o Demetri. Već njezino samo ime se može s antičkog grčkog jezika prevesti kao „Majka Zemlja“. Demetra je imala kćerku koju je jednom prilikom oteo bog podzemlja Had, dao joj da kuša šipak, što je značilo da je zauvijek vezana uz podzemni svijet. Od velike tuge Demetra se je povukla u svoj hram i uzrokovala veliku neplodnost na zemlji. Zeus je zbog velike katastrofe morao urgirati, te je odredio da će Perzefona jednu trećinu godine provesti u podzemnom svijetu, a ostatak na zemlji. Tako su nastala godišnja doba. Svaki puta kada se Demetrina kćerka vraćala u podzemlje zbog tuge, zemlja bi isto ulazila u „smrt“, a njezinim povratkom započeo bi život, odnosno proljeće.

Priče imaju mogućnost da nam daju metafore, da našu stvarnost na zanimljiv način opišu i predoče nam je. Ovoj priči mogli bi pristupiti s raznih strana i iz nje izvući mnoge vrijedne spoznaje. Svakako godišnje doba nam omogućava da i mi učinimo određene promjene u našem životu. Danas kada smo okruženi tehnikom i dosezima modernoga doba zasigurno nemamo puno iskustvo jeseni i zime kao što su to imale neke generacije prije nas. Ali jesen je na kraju jednoga ciklusa. Ona ima dva elementa: cijeni ono što si postigao i otpusti sve ono što ti više nije potrebno. Povuci se,prepusti se, otvori se da te iznenade neke stvari koje će se tek pojaviti kada se otvoriš i napraviš mjesta u iskustvu za novo.

Ja sam Antonio Mrzlić i…
…podržavam osobe da razriješe svoju prošlost kako bi slobodno kreirali svoju budućnost
…podržavam ljude u kriznim razdobljima života (razvod, gubitak drage osobe, kriza srednjih godina, bolest, velike životne promjene…)
…podržavam ljude da pronađu mjesto s kojega mogu dobro živjeti svoj život

U svom radu koristim:
…gestalt terapiju
…sistemske konstelacije
…rad na snovima
…elemente art terapije i terapije glazbom
…transpersonalnu psihologiju

Kontaktiraj me kada ti zatreba moja podrška:
095 542 2411
amerselli@gmail.com
amrzlic.com