Lokalne vijesti

30.09.2020

Uspješan Debatni vikend u DKC-u Lamparna

U prostorijama DKC Lamparna proteklog vikenda održan je Debatni vikend, niz edukacija za učitelje i profesore te srednjoškolce buduće debatante, a u realizaciji Darije, Luke i Kristijana, troje voditelja iz Hrvatskog debatnog društva iz Zagreba. Inicijativa je pokrenuta ovog ljeta kad je bivša gradska vjećnica Neel Rocco odlučila donirati sve vjećničke naknade za projekt koji bi u što većoj mjeri demokratizirao zajednicu. Na tom javnom pozivu- natječaju ideja koja je u najvećoj mjeri promicala demokratičnost, a ujedno i bila namjenjena učenicima, bila je ona Ane Dundara Pajić i Majde Milevoj Klapčić. 

Ideja je uključivala upoznavanje sa svijetom debate srednjoškolaca i profesora te učitelja osnovne škole koji bi kasnije svoja znanja prenijeli na svoje učenike. Ovaj je Debatni vikend, dvodnevni tečaj uvoda u debatu, realizacija te ideje. Edukaciji su prisustvovali učitelji osnovnih škola ,,Ivo Lola Ribar'', ,,Matija Vlačić'', ,,Vladimir Nazor'', ,,Ivan Batelić'' i ,,Ivan Goran Kovačić'' te profesori i učenici Srednje škole Mate Blažine Labin.Debatni vikend je otvorila pokroviteljica Neel Rocco, a prigodnim riječima prisutnima se obratila nekadašnja voditeljica debatnog kluba srednje škole  Delfina Arapović koja je ponudila svoje bogato iskustvo u predstojećim aktivnostima. 

Podsjetnik na slavne dane srednjoškolskog debatnog klub pružio nam je ravnatelj, prof. Čedomir Ružić. Organizatorice su uvidjele da će ideja o pokretanju debatnih klubova u osnovnim školama Labinštine i srednjoj školi potaknuti djecu i mlade na razmišljanje i promišljanje o temama važnim za zajednicu i u konačnici za društvo u kojem živimo. DKC Lamparna provodi programe debatnog i književnog kluba za učenike viših razreda osnovne škole i srednjoškolce, financiran od strane Zaklade Kultura nova i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i poziva sve zainteresirane učenike da im se pridruže.