Novosti

01.10.2020

Radin čestitao Međunarodni dan starijih osoba

Danas  1. listopada obilježava se Međunarodni dan starijih osoba te tom prilikom zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin upućuje iskrene čestitke svim osobama treće životne dobi u Istarskoj županiji.Vremena u kojima živimo, naglasio je župan, obilježena su epidemijom COVID-19, čija pojava utječe na sve nas, a posebno na naše starije sugrađane koji spadaju u dobnu skupinu s većim rizikom od obolijevanja i razvoja težih oblika bolesti. 

 
Na svima nama je, stoga, velika odgovornost da pazimo na one najugroženije skupine u društvu. Istarska županija koordinirano sa županijskim Stožerom civilne zaštite i epidemiolozima našeg Zavoda za javno zdravstvo poduzima sve moguće mjere da osobe treće životne dobi maksimalno zaštiti od mogućnosti zaraze virusom. Koristim priliku i da se zahvalim svim starijim osobama u Istri koje se pridržavaju propisanih preporuka i mjera, ali i svim ostalim građanima“, istaknuo je Radin. 
 
Župan se ujedno osvrnuo i na projekte i programe koje Županija provodi s ciljem povećanja kvalitete života osoba treće životne dobi. Uz izgradnju nove Opće bolnice u Puli, podsjetio je i na druge vrijedan kapitalne projekte poput izgradnje hospicija u Puli, kao i kontinuirana ulaganja u domove za starije osobe diljem Istre. Od ovih potonjih valja podsjetiti na dogradnju Doma za starije osobe Domenico Pergolis, zajednički projekt Istarske županije i Grada Rovinja, kojim je kapacitet povećan za 40 mjesta u stalnom smještaju i 20 mjesta u dnevnom boravku. 
 
Slijedi gradnja domova u Pazinu i Labinu za što Istarske županija daje kapitalnu pomoć za otplatu kredita, a pripremaju se i druge investicije. Nadalje, kako bi se osobe treće životne dobi potaknulo na zdravo starenje tj. aktivnosti kojima će što duže održati dobro tjelesno i mentalno zdravlje, Istarska županija sufinancira i podržava udruge koje organiziraju sportske aktivnosti, razne kreativne radionice i sl. Također, značajan je i projekt pružanja pomoći u kući i razvoju, dostupan na širem području Poluotoka, bilo da se radi o pripremi ili dostavi obroka, održavanju higijene, ili obavljanju kućnih poslova, a razvijaju se i drugi programi u zajednici, kao što su dnevni boravci za starije i klubovi za umirovljenike.