Novosti

01.10.2020

Što da učinim za sebe?

U tradicionalnoj kineskoj medicini jesen pripada elementu metala. Karakteristike jeseni su snaga ograničavanja, odvajanja i pročišćavanja. Jesen je vrijeme kada stvari propadaju i počinje truljenje. Prije svega misli se na lišće koje se vraća tlu i sve ostale plodove zemlje koji sada počinju hraniti zemlju. Na površini života ostaje samo ono što je neophodno, čineći da se stvari postepeno reduciranju. Život se polako povlači prema unutra, te i životinje skupljaju plodove za zimu, a hladnije vrijeme i nas povlači polako u zatvorene prostore uz postepeno skraćivanje dana. Premda sve propada, tim procesom ostaje jedna vrijedna stvar, a to je sjeme novoga života.

Životni ciklus se ispunjava u jeseni. U proljeće sve je raslo i širilo se, a sada na scenu nastupa suprotni pokret sužavanja i ostajanja s esencijom. Kretanje nije zaustavljeno, već se napredak događa kroz redukciju. Premda atmosfera naizgled izgleda kao tmurna i teška, ipak je ovo razdoblje kada možemo iskoristiti vrijeme kako bi učinili određene korake. Prema čemu se krećemo u našem životu? Di želimo stići? Ponekad je samo definiranje ovoga segmenta nešto za što moramo utrošiti dane i dane. To je prva redukcija: definiranje svoga cilja.

Kada je cilj definiran, izrezan, seciran postoji nit. Nit je ono što je ključno u ovom trenutku. Nit je vodilja. Ako se u našem životu stvaraju situacije, stvari i događaji koji čine konfuziju i postaje nejasno, držimo se naše niti. Ovo što se događa da li služi meni u ovome trenutku da stignem tamo gdje želim doći? Nit nam pomaže da reduciramo stvari oko sebe. Zvuči ponekad kao da se možda i ograničavamo ili se osjećamo zabrinuti što neke elemente našega života moramo staviti u drugi red, ali ovo je neophodno. Uostalom kada izdvojimo jednu stvar koja je trenutno najbitnija onda ona će svojim ostvarenjem pokrenuti i ostale segmente života.

Ovo je vrijeme kada imamo više prilika da pročistimo svoj život i ideje, te da oblikujemo naše daljnje korake. Vrijeme je za strukturu i disciplini s dozom spontanosti i strasti. Raspršenost nam u ovom trenutku i vremenu može stvoriti gubitak energije i fokusa: posvuda i nigdje.

Drugi element je povlačenje u unutarnji prostor: postavljanje svojih zdravih granica prema vanjskom svijetu. Ako se posvećujemo svojoj niti moramo imati prostor koji nam omogućuje dovoljno energije, snage i posvećenosti. Ljudi nisu niti svjesni koliko puno vanjskoga svijeta puštaju u svoj intimni prostor. Stoga je dobro reducirati osobe koje u ovom trenutku nisu podržavajuće i potrebne, kontakte koji odvlače našu pažnju i prije svega društvene mreže koje donose niz apsolutno nepotrebnih informacija i samim time nepotrebne emocije i misli koje nam trenutno niti trebaju niti služe. Ukratko: higijena je pola zdravlja (prije svega ona duševna, mentalna i emocionalna).
Neka nam ova jesen bude svima na korist!

Ja sam Antonio Mrzlić i…
…podržavam osobe da razriješe svoju prošlost kako bi slobodno kreirali svoju budućnost
…podržavam ljude u kriznim razdobljima života (razvod, gubitak drage osobe, kriza srednjih godina, bolest, velike životne promjene…)
…podržavam ljude da pronađu mjesto s kojega mogu dobro živjeti svoj život

U svom radu koristim:
…gestalt terapiju
…sistemske konstelacije
…rad na snovima
…elemente art terapije i terapije glazbom
…transpersonalnu psihologiju

Kontaktiraj me kada ti zatreba moja podrška:
095 542 2411
amerselli@gmail.com
amrzlic.com