Novosti

15.10.2020

Istra jedina u Europi u zelenom - u Hrvatskoj danas novi rekord

Belgijsko savezno ministarstvo vanjskih poslova objavilo je jučer  ažurirani popis zemalja po zonama s obzirom na njihovu epidemiološku situaciju. Ono što je posebno zanimljivo jest da je na karti Europe jedino Istra označena zelenom bojom koja predstavlja mogućnost putovanja bez ikakvih ograničenja. Sve ostale države označene su crvenom bojom (koja označava nemogućnost putovanja) i narančastom bojom (može se putovati uz dodatan oprez). Također, povratak iz crvenih područja podrazumijeva testiranje i karantenu, a iz ostalih ne.  Naime, klikom na Istru prikazuje se prozorčić na kojemu piše kako je putovanje u to područje dozvoljeno bez ikakvih ograničenja. Isto tako, navodi se kako po povratku u Belgiju nije potreban COVID negativan test, ali ni karantena. 

Načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac u povodu objave belgijskog ministarstva rekao je kako Istarska županija zahvaljujući rezultatima u borbi protiv koronavirusa može biti uzor svima ostalima. Istaknuvši kako je takva situacija rezultat suradnje i razumijevanja građana i svih nadležnih institucija, Kozlevac je podsjetio da se građani Istre neprekidno već tri mjesec pridržavaju mjere nošenja maski u zatvorenim prostorima i da to očito daje rezultate. "To je mjera koja traži najmanju žrtvu od svih nas, a pokazala se kao najuspješnija u prevenciji", zaključio je Kozlevac.

Sedam novozaraženih u Istri

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 194 uzoraka briseva, od toga 109 za administrativne potrebe na COVID-19. Potvrđeno je 7 novozaraženih osoba s područja županije, izvijestio je jutros Stožer civilne zaštite Istarske županije. Kod svih 7 osoba radi se o epidemiološki uvezenim slučajevima, osobe su iz mjera samoizolacije, bliski kontakt s poznatom pozitivnom osobom ili boravak u Italiji, Francuskoj, Crnoj  Gori, Zagrebu  i Rijeci. Trenutno je 20 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba, od toga je samo jedna osoba hospitalizirana u pulskoj Općoj bolnici dok je u mjerama samoizolacije 148 osoba. "Situacija nije alarmantna i držimo je pod kontrolom jer se uglavnom radi o epidemiološki uvezenim slučajevima. Ovakva zasad dobra i povoljna situacija rezultat je suradnje i razumijevanja građana i svih nadležnih institucija, stoga još jednom svih pozivam na ozbiljnost, oprez i odgovornost", poručio je načelnik Stožera Dino Kozlevac.

Novi rekord u Hrvatskoj, danas 793 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U posljednja  24 sata zabilježena su 793 nova slučaja zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3562. Među njima je 439 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 26 pacijenata.Preminulo je 10 osoba, priopćio je danas Nacionalni stožer civilne zaštite. Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 22.534 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 344 preminulo, ukupno se oporavilo 18.628 osoba od toga 431 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 17.805 osoba. Do danas je ukupno testirano 379.379 osoba, od toga 6696 u posljednja 24 sata.