Novosti

03.12.2020

Nemet poručila Vladi: Povjerenje ne možete vratiti represijom

U saborskoj raspravi o Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti u ime Kluba IDS-a sudjelovala je zastupnica Katarina Nemet. Predloženim zakonom predviđaju su kazne za građane i pravne osobe u sklopu mjera suzbijanja širenja pandemije koronavirusa. Nemet je istaknula kako je upitno koliko će nove restriktivne mjere uistinu pomoći u borbi protiv virusa i bolesti.

- Proteklih tjedana i mjeseci – sve do unazad nekoliko dana – naslušali smo se od premijera i njegovih suradnika umirujućih tonova i uvjeravanja kako je „situacija pod kontrolom“, kako „lockdowna i represivnih mjera neće biti“. A onda, vrlo naprasno – potpuni zaokret! Zabrana rada svih ugostiteljskih djelatnosti, ukidanje sportsko-rekreativnih aktivnosti, razna druga ograničenja i restrikcije, i na koncu zakon koji će „lupiti građane po džepu“.

- Način na koji su, nakon dugotrajnog zatvaranja očiju pred očitim problemom, ključni potezi povučeni u svega nekoliko dana, od zadnjih dana studenoga do danas, kada se pred nama nalazi ovaj vikend-zakon, ukazuju kako nema i nije bilo sustavnog i promišljenog pristupa hrvatske Vlade u borbi protiv koronavirusa, naglasila je Nemet.

- Represija i kažnjavanje možda će i dati neke rezultate – ljudi će se u strahu od plaćanja kazni vrlo vjerojatno striktnije pridržavati nekih epidemioloških propisa te će vjerojatno dosljednije nositi maske, upitno je koliko će se pridržavati zabrane druženja u privatnim prostorima – ali u konačnici događa se nešto što nikako ne mogu opravdati ni razumjeti. Umjesto da borbu protiv zajedničkog neprijatelja, COVID-a 19, nastave ruku pod ruku sa svojim građanima, sa žiteljima ove zemlje, uz međusobno povjerenje i uvažavanje, Vlada i nacionalni Stožer civilne zaštite povjerenje građana su u ovom slučaju očito izgubili, pa će ove aktualne i sve daljnje poteze očito morati „argumentirati“ represijama i kaznama. A to, budite sigurni, nikada nije donijelo ništa dobroga, zaključila je Nemet.