Lokalne vijesti

Villas Holiday

27.01.2021

Dokumentarna izložba o Vlačiću u labinskim školama

Jubilarna 500. obljetnica rođenja Matije (Frankovića) Vlačića Ilirika ( Labin, 1520. – Frankfurt na Majni, 1575.) ostala je u sjeni pandemije COVID 19 i epidemioloških mjera, pa se mnoge ranije planirane aktivnosti nisu realizirale. Jedna od njih je i dokumentaristička izložba čije je otvorenje bilo planirano u travnju 2020. godine u Europskom parlamentu u Bruxellesu uz pokroviteljstvo Valtera Flege, zastupnika u Europskom parlamentu, ujedno i predsjednik Počasnog odbora obilježavanja 500. obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika.

Doduše izložba je imala svoju online promociju u travnju prošle godine. U susret 501. godišnjici rođenja Flaciusa, Grad Labin postavio je izložbu u Osnovnoj školi Matije Vlačića, a ona će potom biti preseljena u Osnovnu školu Ivo Lola Ribar te Srednju školu Mate Blažine.

Izložbom se kronološki i sadržajno prikazaje značenje i aktualnost europskog reformatora 16. stoljeća Matije Vlačića Ilirika. Naglasak je na europskim vrijednostima koje su promicane i kroz Vlačićevo djelovanje i opus. Te se trajne europske vrijednosti njeguju i razvijaju do današnjeg dana i čine prepoznatljiv europski identitet. Prateći Vlačićev život i djelo kroz njegovo obrazovanje, putovanja i rad vidljiv je njegov znanstveni otisak ne samo u Labinu i Istri - njegovom zavičaju, već i diljem Europe u kojoj je aktivno djelovao. Autorica teksta izložbe je Dijana Muškardin, profesorica povijesti u labinskoj Srednjoj školi Mate Blažine, a grafičko oblikovanje potpisuje Piero Ricci.