Novosti

06.06.2014

1. Istarski festival pašte - Pašta i svašta

Na današnjoj konferenciji za medije predstavljen je koncept manifestacije koja će se održati u Žminju 4. i 5. srpnja ove godine.

Okupljeni za stolom, za kojim je domaćin Pino Kuhar iz ugostiteljskog objekta Puli Pineta pripremao razne vrste tjestenina, govorili su o ciljevima i detaljima manifestacije koja će nas dočekati početkom srpnja u Žminju.
Manifestacija je večernjeg i noćnog tipa te će u petak, 4. srpnja svečano otvoriti svoja vrata u 17.30 sati. Svim posjetiteljima, ljubiteljima pašte, gostima, turistima i znatiželjnicima, manifestacija je otvorena te je ulaz besplatan. Moći ćete uživati u bogatom programu u petak od 17 do 24 sata, a u subotu od 18 sati do dva sata iza ponoći.
Istarski festival pašte istaknut će zasluženo mjesto pašti, tjestenini u istarskoj gastonomiji (ali i šire regije). Njezinom promocijom i održavanjem nastoji se sačuvati i njegovati lokalna tradicija te potaknuti zaštita, vrednovanje autohtonih, izvornih tjestenina kao i poticati, podržati lokalne proizvođače tjestenina u ustrajnosti i kreativnosti u njihovom poslu te novim proizvodima toga tipa.

biguli fuzi pasutice

"Na prelijepoj lokaciji koju zovemo Zad Kaštela, na specifičnom prostoru iza stare crkve svetog Mihovila osvanut će novi gastro događaj, kojim nastojimo spojiti tradicionalno i suvremeno u istarskoj kuhinji koja se u našoj žminjskoj priči veže uz pašte, tjestenine te sve ono što se dobro sljubljuje s paštom," navela je direktorica Turističke zajednice općine Žminj, Lenka Šajina.
Ljubiteljima istarske gastronomije poziv na dolazak u Žminj uputio je i načelnik Općine Marko Križman: "Dođite pod stare kestene, na posebno uređene štandove i uživajte u atraktivnoj kuhinji te u ugodnom ambijentom osvijetljenim lampionima i svijećama, degustirajte i kupite pašte, umake, sireve i ono 'svašta' što vas podsjeća kad kažemo pašta."
Bit će na Festivalu nekoliko prezentacija novih i tradicionalnih receptura tijesta od kojih se radi pašta, a vrlo važno je i način sljubljivanja s raznim umacima kojih će ta dva dana u Žminju biti velik broj. Upravo ćete na Festivalu pašte moći saznati neke novitete ili tajne vrhunskih majstora, a možda samo dobijete novu ideju koju ćete zavoljeti i uzeti sa sobom te koristiti u domaćoj kužini, kuhinji.

Svoje interese moći će zadovoljiti brojna publika, stručna javnost (proizvođači pašte i drugih proizvoda, poljoprivrednici, kuharski kritičari, kuhari, blogeri, učenici ugostiteljskih škola), lokalni posjetitelji, domaći i strani turisti, gurmani, ugostitelji te brojni drugi.

Istarski festival paste Zminj najava biguli fuzi pljukanci pasutice

Tijekom manifestacije u promociju autohtone pašte uključit će se i lokalni ugostiteljski objekti, koji će tjedan dana pred samu manifestaciju nuditi prigodne menije po povoljnim cijenama.

Velka Šuran u ime suorganizatora LF Cateringa iz Pule najavila je neke detalje iz programa koji su osmjereni na LF-ove radionice, prezentacije i gastro show. "Male istraživačke radionice LF cateringa uz chefa Roberta Perića u kojima će se istražvati i izrađivati istarska tjestenina od različitih brašna te kombinirati s različitim umacima tradicionalne i moderne recepture. Istraživanje će dovesti i do zaključaka koji ćemo zatim objavljivati", istaknula je Šuran. U programu će sudjelovati brojni istarski ugostitelji i/ili proizvođači razne pašte iz šire regije, a uz stručna predavanja na temu Tradicija pašte u Istri te još jedno predavanje gostiju iz Italije, moći ćemo i sa stručnog gledišta razmotriti situaciju tjestenine u gastronomiji te upoznati autohtone vrste tjestenine.
Bit će na Festivalu mnogo zabavnih trenutaka, igranonica i radionica na temu pašte za djecu te u večernjim satima, u petak koncert jazz glazbe, a u subotu nastup etno benda Šćike.

Istarski festival paste Zminj najava Pino Kuhar suorganizator

Povijest pašte u Žminju - "Paštarenje va Žminje" (dio teksta by D. Šišović)

Žminj se, kao i većina istarskih naselja, počinje spominjati u 7. stoljeću za vrijeme naseljavanja Slavena. Od tada, pa do danas, zahvaljujući svojoj geografskoj poziciji - smješten u samom srcu Istre, svi putevi vode u Žminj. Udaljeni od mora, stanovnici Žminja oduvijek su bili usmjereni ka poljoprivredi i stočarstvu. Škrta i tanka žminjska zemlja jedva je davala kap mlijeka, mrvicu kumpira i grs pšenice, one pšenice koje su naše pranone, none, mame vješto kroz stoljeća pretakale u tijesta, bilo kruh ili tjestenine; makarune, fuže, pasutice, njoke, rafiole, gumolje ili kako već.
Značajnije potkrijepe ovih tvrdnji pronalazimo i 1903. kada se bilježi organizacija društvene zadruge i nešto kasnije 1905. otvara se i zadružni mlin na parni pogon i kasnije nedaleko sela Badnjevari na granici s općinom Barban.
To je uvjetovalo jačanje poljoprivredne i trgovačke djelatnosti na Žminjskom području, o čemu je i danas postojeći dokaz - a to je žminjska malinica (modernizirani elektromlin) koji je bio u funkciji do 15-ak godina unazad.

I bez mlina Žminj je prepoznao važnost domaće istarske tjestenine te 2001. godine sa žminjskim chefom Pinom Kuharom pokrenuo lokalnu manifestaciju "Makarunijada" posvećenu upravo makarunu. Makaruni napravljeni sa najsiromašnijom sirovinom, običnim brašnom i vodom.
Nakon 10-ak godina Makarunijade, javila se ideja da se u općini Žminj pokrene zaštita domaće jednostavne tjestenine, kako receptura, tako i tradicionalni način izrade.
Domaća istarska tjestenina svakim je danom sve prisutnija ne samo na istarskom stolu, nego sve češće izlazi i van granica Istre.
Smatramo da je to nešto vrlo vrijedno i da je potrebno kvalitetno brinuti o nasljeđu što su nam preci ostavili.
Konačna ideja bila bi tijekom nekoliko godina u potpunosti oformiti ekološku proizvodnju pšenice na našem području, tradicionalno je ovršiti i samljeti u našem ponovno pokrenutom mlinu i svakako ručno izrađivati tjesteninu. Sve navedeno predstavlja jedan značajan gospodarski i turistički potencijal.

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE ŽMINJ

{fcomment}