Lokalne vijesti

12.04.2021

Umjetnička grupa One Dollar Bill u Gradskoj galeriji Labin i DKC-u Lamparna

Gradska Galerija Labin u suradnji s Udrugom Labin Art Express predstavlja izložbu „IL FIUME PING PONG E IL LAGO PONG PING“ neformalne umjetničke grupe  One Dollar Bill: Bojan Šumonja, Marko Jakše, Pierre Tol. Kustosica je Nataša Ivančević. Izložba će biti otvorena u petak, 16. travnja 2021. u Gradskoj galeriji Labin od 18:00 sati te u DKC-u Lamparna od 20:00 sati.

Grupu One Dollar Bill čine trojica autora: Marko Jakše, jedan od najrelevantnijih slovenskih slikara (dobitnik Prešernove nagrade 2013.), Pierre Tol, nizozemski muzičar i performer (član skupine “Melted man”) i Bojan Šumonja, umjetnik iz Pule. Grupa se oformila sredinom 2016. u Mohorju (Slovenija).

„Bojan Šumonja i Marko Jakše još su u svibnju 2017. započeli zajednički slikati, a taj oblik suradnje su nastavili i do današnjih dana. Na našim prostorima to je gotovo jedinstvena praksa nastanka slikarskih djela zajedničkim radom dvojice autora. Ideja o zajedničkom slikanju nastala je tijekom šetnje šumom u Mohorju 2016. godine, djelomično i iz potrebe za ukidanjem individualnosti kao imperativa modernističkog umjetničkog kreda. Možemo dodati da je šetnja legitimni oblik umjetničke aktivnosti konceptualnog pristupa, nastala upravo u vremenim rastvaranja estetike visokog modernizma. S njima je bio i Pierre Tol, nizozemski muzičar i performer, a tijekom tih opuštajućih šetnji odlučili su zajednički djelovati i osnovati neformalnu grupu “One Dollar Bill”. Simboli koji se nalaze na novčanici od jednog američkog dolara predmet su raznovrsnih tumačenja teorija zavjera a njihova simbolika raspiruje maštu. Interes ovog umjetničkog trojstva je usmjeren na propitivanje statusa novca kao neprikosnovene vrijednosti društva potrošnje i spektakla.

Šumonja i Jakše su afirmirani slikari dobro poznati u domicilnim sredinama ali i šire, a s velikim su žarom posvećeni traženju novih mogućnosti na području figurativnog izraza. Sklad kompozicija velikih formata, ekspresivnost silovita poteza snažnog kolorističkog intenziteta i simboličkog naboja, posezanje za motivima iz remek-djela povijesti umjetnosti, mitologije i Biblije, ali i moderne fotografije, filma i popularne kulture, neke su od dominantnih značajki Šumonjina slikarskog opusa. U vremenima nesklonim kategorizacijama po stilskim formacijama i izmima, skloni smo djelo ovog intrigantnog autora pridružiti pluralističkoj obitelji postmodernih tražitelja smisla. I Jakše suvereno vlada velikim slikarskim formatima u kojima otkriva sraz suvremenog i arhaičnog svijeta prepunog detalja i nadrealnih prizora, ekspresivnosti i poetičnosti. Teme crpi iz mitologije, religije i podsvjesnog.

Pierre Tol autor je zvučne site-specific instalacije “Lying” koju čini zvuk i tepisi ležerno rasprostrti po podu galerije. On stvara otok, oazu u prostoru, mjesto odmora i ugode. Tu možemo sjediti i ležati te promatrati slike i putovati našim zamišljenim svjetovima, potaknuti minimalnom zvučnom pozadinom. Glazba je nastala manipulacijom zvukova koji nastaju prilikom ugađanja klasičnih orkestralnih instrumenata i vokala, pomoću računalnih softvera i analognih uređaja.

Danas sve više prostor muzeja i galerija postaje prostor susreta, druženja, odmora i dokolice. Naglasak je na doživljaju i relacijskoj sferi kao političkom projektu u doba opće mehanizacije društvenih susreta. Umjetnik proizvodi odnose između svijeta i ljudi, a sfera međuljudskih odnosa postaje prostor umjetničkog djela.“ (Nataša Ivančević, iz predgovora katalogu izložbe)

Izložbu u Gradskoj galeriji Labin i DKC-u Lamparna posjetite do 8. svibnja 2021.

Radno vrijeme Gradske galerije Labin:

Od ponedjeljka do petka od 10 do 13 i od 17 do 20 sati.
Subotom od 10 do 13 sati.
Nedjeljom zatvoreno.

Radno vrijeme DKC-a Lamparna:

Od ponedjeljka do subote od 10 do 15 sati, isključivo uz prethodnu najavu.
Nedjeljom zatvoreno.

Izložba je realizirana uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina i Udruge Labin Art Express.