Scena

28.06.2014

Antonio Krištofić i Mirjana Bobuš trijumfirali na jubilarnom MIK-u

Onako kako to i priliči jedinom hrvatskom putujućem festivalu, on se na kraju vratio kući, u Rijeku, kako bi završio još jednu uspješnu turneju. HNK Ivana pl. Zajca je drugu večer za redom ugostilo ponajbolje čakavske izvođače na finalnoj večeri jubilarnog izdanja MIK-a, a oni nisu ostali dužni punom gledalištu. Dvadeset novih skladbi, koje su već pronašle svoje mjesto u eteru medija i u domovima poklonika čakavske glazbe, po posljednji put je izvedeno na ovogodišnjem izdanju festivala, a publika je sve izvođače nagradila velikim pljeskom.

A onda je došlo vrijeme da se proglase najbolji. Evo kako je glasovala riječka publika: prvo mjesto sa 169 glasova osvojila je skladba "Molitva za te" u izvedbi Mirjane Bobuš, drugo mjesto sa 150 glasova podijelile su skaldbe "Najlipši škoj" u izvedbi Gine Picinić i "Va mojen kraje već jesen diši" u izvedbi Antonia Krištofića, dok je treće mjesto sa 123 glasa osvojila klapa Sol sa skladbom "Dota".

Posljednja večer festivala donijela je i nagrade najboljima ove godine na MIK-u:

Nagradu za najboljeg domaćina dobio je Grad Kastav.
Nagradu za najbolji scenski nastup, koju dodjeljuje Domaći radio, dobio je Macola band.
Nagradu "Nello Milotti" za najprimjerenije zastupljen istarsko-primorski tradicijski izričaj, čiji je pokrovitelj HR Radio Pula, dobila je skladba "Kanat od mladosti" (Ivica Frleta/Ljubica Bestulić Stanković/Frane Frleta) u izvedbi Nevie Rigutto.
Nagradu za najboljeg debitanta, koju dodjeljuje Pomorski radio Bakar, dobila je Monika Jakšić.
Nagradu za najbolji aranžman, koju dodjeljuje Radio Istra, dobio je Aleksandar Valenčić, za aranžman skladbe "Niman force" u izvođenju Andree Paškvan.
Nagradu za najbolju interpretaciju, koju dodjeljuje HR Radio Rijeka, dobio je Antonio Krištofić za izvedbu pjesme "Va mojen kraje već jesen diši".
Nagradu "Beseda" za cjelokupni izričaj, koji na najbolji način promovira naš kraj i njegovu tradiciju, a koju dodjeljuje Novi list dobila je skladba "Kanat od mora"(Ivica Frleta/Ljubica Bestulić Stanković/Frane Frleta) u izvedbi Nevie Rigutto.
Nagradu Čakavskog sabora za najbolji tekst dobio je Alfred Šaina za tekst skladbe "Va mojen kraje već jesen diši".

Ocjenjivački sud u sastavu Ludvik Slana, Albert Petrović i Vladimir Babin dodjeljio je nagrade:
3. mjesto skladbi "Io e te" ( Francesco Squarcia/Francesco Squarcia/Aleksandar Valenčić) u izvedbi Francesca Squarcie

2. mjesto skladbi "Sve naše kumpanije" (Bruno Krajcar/Daniel Načinović/Aleksandar Valenčić) u izvedbi Eleonore i Sergia Pavata

1. mjesto skladbi "Va mojen kraje već jesen diši" (Aleksandar Valenčić/Alfred Šaina/Aleksandar Valenčić) u izvedbi Antonia Krištofića.

Publika je glasovala u svih 8 gradova i evo ukupnog zbroja bodova:

3. mjesto skladba "Va mojen kraje već jesen diši" ( Aleksandar Valenčić/Alfred Šaina/Aleksandar Valenčić) u izvedbi Antonia Krištofića, sa 139 bodova

2. mjesto skladba "Najlipši škoj" (Andrej Baša) u izvedbi Gine Picinić, sa 170 bodova

1. mjesto skladba "Molitva za te" (Mirjana Bobuš/Mirjana Bobuš/Robert Grubišić) u izvedbi Mirjane Bobuš, sa 181 bodom.

Tako su Antonio Krištofić i Mirjana Bobuš trijumfirali na jubilarnom MIK-u, no ne treba sumnjati da će se sve skladbe, kao i sve one s prijašnjih MIK-ova, zasigurno udomaćiti u srcima publike. Uostalom, puna gledališta u svim gradovima to su i dokazala. MIK 2014. je završio, ali samo svoju turneju. Jer, MIK živi svakodnevno u pjesmi i uspomenama.