Scena

23.07.2014

“Oštarica Mirandolina” INK-a sutra na Fortici

 

Jedan od vrhunaca scenskog dijela programa ovogodišnje Labin Art Republike sutrašnja je izvedba predstave Istarskog Narodnog kazališta “Oštarica Mirandolina”. Ovo djelo u režiji Jasminka Balenovića na čakavski je s izvornika preveo i lokalno prilagodio poznati labinski pjesnik, novinar i publicist Daniel Načinović, a predstava je svoju premijeru doživjela u svibnju prošle godine u Puli.
Prema izvorniku “La Locandiera”, ova komedija glasovitog talijanskog autora Carla Goldonija smatra se jednim od remek-djela svjetske kazališne baštine. Domaća je “Oštarica” iz Goldonijeve Firence 18. stoljeća preseljena u “belle epoque” Pulu s početka prošlog stoljeća, u vrijeme Austro-Ugarske monarhije i razdoblja strelovitog rasta i uspona najvećeg istarskog grada. U predratnoj Puli, u gostionici “Tri Soldata” susreće se zanimljivo i šaroliko društvo koje povezuje tek jedna stvar – neskrivena naklonost prema ljupkoj gostioničarki Mirandolini...

Mirandolina predstava labin art republika1

U predstavi igraju: Lana Gojak, Robert Ugrina, Teodor Tiani, Denis Brižić, Romina Vitasović, Elena Orlić, Luka Juričić I Franjo Tončinić. O predstavi Lana Gojak, koja igra Mirandolinu kaže: (ton – Lana Gojak). 
“Oštarica Mirandolina” odigrat će se u četvrtak 24. srpnja na Fortici u labinskom starom gradu, pitoresknoj lokaciji koja posljednjih godina nije bila česta “postaja” kulturnih događanja Labin Art Republike. Početak je zakazan za 21:30 sati, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

{fcomment}