07.09.2013

Samsung predstavio novu Android perjanicu: Galaxy S III

 

Samsung predstavio novu Android perjanicu: Galaxy S III

Nazvan je najboljim mobilnim uređajem u svojoj klasi instantno s početkom konferencije Samsung Mobilne Unpacked 2012. Riječ je, naravno, o nasljedniku iznimno popularnog modela Galaxy S II, a “željama korisnika” uvećan je ekran na 4.8″, a tu je i čitav niz ostalih značajki od kojih zazubice dobiva svaki ozbiljniji gadgetoman. Inspiriran je vodom, vjetrom i kamenčićima…

Samsung Galaxy S III je predstavljen kao telefon koji vidi, sluša i odgovara na namjere korisnika. Promo spotovi koji su slijedili za vrijeme streama su izvedeni fenomenalno, za razliku od videa snimljenih pred sami događaj otkrivanja uređaja (koji su izgledali vrlo umjetno i otežali situaciju). Hype je bio značajan, no koliko dobro je sve najavljeno izvedeno?

Sami uređaj krasi HD Super AMOLED ekran (uočiti nedostatak PLUS varijante – korištena je jeftinija Pentile matrica…) dok u njemu kucka četverojezgreni Exynos procesor takta 1.4GHz, 1GB radne memorije uz 16/32GB unutrašnje memorije. Na žalost (ili sreću), kompletan je plastičan (uz 133g težine) – baš kao i prethodnici. Stvar kvalitete izrade donekle spašavaju činjenice kako je uređaj tanak svega 8.6mm, to da se u njemu nalazi baterija od 2100mAh, kao i čitava lepeza dostupnih dodataka za uređaj – dockovi, mogućnost bežičnog punjenja, etc.

samsung galaxy 3 radio labin2

SGS III “redefinira” način na koji se rade fotke, ali ne optikom ili korištenjem naprednih senzora, već korištenim upravljačkim programima. Kamerica je identična onoj iz modela Galaxy Note – 8MP, a sposobna je snimati više no solidne fotografije/video. Ipak, faktor inovativnosti je izostao i u tom segmentu. Prednja kamerica je 1.9MP varijanta i može snimati 720p video, a poput ne tako davno predstavljenog HTC One X modela moguće je odrađivati snimanje videa i fotkice istovremeno. Moguć je i burst mod u kojem uređaj snima 6 sličica u sekundi (do 20 sličica) – i onda automatski odabere “najbolju”.

Predstavljena je i svojevrsna konkurencija Appleovoj “umjetnoj inteligenciji” Siri, integrirana u novi Galaxy. Samsungova varijanta sluša korisnika cijelo vrijeme uz korištenje nekih ključnih riječi poput “Hi Galaxy!”. U slučaju da korisnik želi fotografirati sam sebe, jednostavno kaže uređaju “I want to take a picture” i usmjeri uređaj prema sebi. I potom korisnik pritisne dugme za okidanje – što nije revolucionarno, ali je valjda korak naprijed.

samsung galaxy 3 radio labin4

Prepoznavanje pokreta radi doista neobično. Ako je korisnik upravo poslao sms nekoj osobi i podigne uređaj prema uhu – on će nazvati osobu s kojom se komuniciralo sms-om. Zgodno, ali i u nekim situacijama suvišno. Samsung je napravio hvale vrijedne poteze što se tiče integracije s društvenim mrežama i podjelom multimedijalnog sadržaja s ljudima koji su bliski korisniku.

Samsung Galaxy S III pogoni Android u Ice Cream Sandwich varijanti, a preko koje je od ranije poznato Samsungovo TouchWiz sučelje. Uređaj će postati dostupan diljem Europe krajem svibnja.

SPECIFIKACIJE:

Samsung Galaxy S III

Zaslon: 4,8″ Super AMOLED 1280×720

Procesor: 1,4 GHz Exynos

RAM: 1 GB

Prostor pohranje: 16/32GB

OS: Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Kamera: 8 MP, 1080p video

Prednja kamera: 1,9 MP

Masa: 133 grama

Debljina: 8,6 mm

Baterija kapaciteta 2100 mAh

Samsung predstavio novu Android perjanicu: Galaxy S III