Novosti

04.10.2013

Listopad u Labinu i Rapcu

Staza sv. Flora i Svjetski dan pješačenja

Slikoviti doživljaj jesenskog kolorita i ljepote labinskog sela pružit će vam obilazak staze svetog Flora u pitoresknom selu Kranjci. Novi putokazi povest će vas do crkvice sv. Flora, jedne od najljepših istarskih romaničkih crkvica koja se nalazi na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. U listopadu kada se obilježava Svjetski dan pješačenja (15. 10.) posebno je svečano i u Kranjcima jer se 27. listopada slavi blagdan sv. Flora. Tog dana mještani odaju počast svom zaštitniku svečanom misom nakon koje se počaste domaćim kolačima i lokalnim vinima. Romanička crkvica podignuta je polovicom 6. st. Posvećena je biskupu sv. Floru i u njoj se nalazi vrijedan oltar iz 6. st. te pluteji s pletenom ornamentikom. U konobi Rogočana nedaleko od ulazu u selo, uz domaće labinske specijalitete i toplinu ognjišta, saznajte i mjesnu legendu o zakopanom grčkom blagu oko crkvice.
Kako doći: udaljenost 3 km od Labina, cestom od starog grada Labina prema groblju sv. Ivana i Koromačnu. Duljina staze 20 minuta od sela Kranjci. KARTA PJEŠAČKIH STAZA I ŠETNICA


7. Labinjonski bike maraton – 20. 10.

Labinjonski bike maraton jedinstvena je biciklistička manifestacija na kojoj istovremeno sudjeluju cestovni i mountain bike biciklisti iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Njemačke i Austrije. Doživite najljepše prirodne krajobraze Labinštine u adrenalinskom maratonu koji starta u 11:00 sati u auto kampu Oliva u Rapcu. Maraton će se odvijati na tri staze: MTB 60 km, MTB 30 km i Road maraton od 55 km.
Pretprijave i informacije www.istra-bike.hr, Istra Bike Shop - Service - Rent'a bike, Aldo Negri 20, Labin, tel: +385 (0)52 855 485, mob: +385 (0)98 420-504

Bike hotel Allegro Valamar – Rabac

Za sve ljubitelje biciklizma All Inclusive Light Allegro hotel u Rapcu nudi obilje rekreacije i biciklističkih sadržaja. Istražite i upoznajte Rabac i okolicu kroz biciklističke staze Teran (46.6 km) i Istarski razvod (52.8 km) uz tehničku i logističku podršku koja zadovoljava najviše standarde bike hotela: sigurna spremišta za bicikle, prostor za pranje bicikala, najam bicikala, set za jednostavne popravke, posebne visokoenergetske obroke, biciklističke karte, info mape s informacijama o uslugama za bicikliste, dućanima i događanjima u regiji te organizirane biciklističke ture. Više INFORMACIJA.

Jesen na labinskom stolu

Restorani sa Sentoninim božanstvenim jelovnicima donose bogatstvo jesenskih plodova Labinštine spravljenih po tradicionoalnoj recepturi. Na putu za Rabac u restoranu Due Fratelli kušajte ombolo s domaćim kobasicama i kiselim kupusom, biftek na šumarski s umakom od gljiva, pancetom i krumpirom s ružmarinom te specijalitet kuće - palačinke sa skutom, medom, orasima i maslinovim uljem. U starom gradu Labinu u restoranu Velo kafe isprobajte neodoljive zelene njoke od koprive u umaku od buče posute kestenom. U seoskoj idili restorana Tomažići u Tomažićima kušajte pak domaće raviole punjene srnetinom u umaku od miješanih gljiva parfumirani teranom.

Nova uzbuđenja maslinovog ulja Oleum Viride

U listopadu u Istri započinje berba maslina, a obitelj Belić iz Rapca, vlasnici svjetski poznatog brenda ekstradjevičanskog maslinovog ulja Oleum Viride, donose nam nova uzbuđenja za nepce. Bogata paleta jednosortnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja i višesortne 'Selekcije Belić', odlikuju se veličanstvenom zelenom bojom i zavodljivim 'voćnim okusima' stvorenima za vrhunske gurmanske užitke. Uz već proslavljenu sortu buža koja je lani uvrštena u top 20 svjetskih maslinovih ulja, te leccino i pendolino, ove godine sorti itrana prestižni svjetski vodič Flos Olei dodijelio je čak 97 bodova.

Barunski odmor u Kaštel Pineti

Želite li se osjećati kao barun posjetite agroturizam Kaštel Pineta u pitoresknom selu Sveti Martin, udaljenom 10 km od Labina. U kaštelu koji je nekoć pripadao plemenitoj obitelji Battiala - Lazzarini iz Labina, osjetite ladanjski ugođaj mira u crnogoričnoj šumi po kojoj je imanje dobilo ime (pineta). Nezaboravan doživljaj pružit će vam i organizirano jahanje kroz prirodu u pratnji te opuštanje u zatvorenom bazenu s pogledom na selo. Gostima je na raspolaganju šest udobnih apartmana sa četiri zvjezdice s certifikatom istarske kvalitete Domus Bonus, restoran s tradicionalnim jelima spravljenim od poljskih plodova s obiteljskog imanja, vinski podrum i sala za degustaciju. Tradicija vinarstva u naselju Sveti Martin seže u 19. stoljeće, a marljiva obitelj Radičanin u svojim podrumima proizvodi malvaziju i merlot te čak 15 vrsti domaćih rakija.

 

TZ LABIN - RABAC