Novosti

06.10.2013

Prihodi od turizma u šest mjeseci 2013. veći 5,7 posto

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prvih šest mjeseci 2013. godine, prihodi od turizma iznosili su 2,077 milijarde eura, što je rast od 5,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Udio prihoda od putovanja - turizma u ukupnom BDP-u iznosili su u tom periodu 9,9, posto, što u odnosu na 2012. predstavlja blagi rast udjela.

Nakon rasta prihoda od turizma u prvom tromjesečju 2013. godine, pozitivan trend nastavljen je i tijekom razdoblja travanj-lipanj, u kojem je ostvarena 1,77 milijarda eura, što je u odnosu na prošlu godinu rast od 6 posto. Udio prihoda u BDP-u iznosio je u tom periodu 16,1 posto, odnosno 1 postotni poen više nego lani.

„Rast financijskih pokazatelja u turizmu, uz fizičke pokazatelje, jasno ocrtava tijek ovogodišnje turističke sezone, koja je prema svim dosadašnjim brojkama uspješnija od 2012. godine. Dosadašnji uspjeh u turizmu rezultat je kvalitetnih priprema, predanog rada turističkog sektora, ali isto tako i svih aktivnosti koje Ministarstvo turizma provodi u suradnji s privatnim sektorom. Iako 2013. godina još nije završena, vjerujem da će i na godišnjoj razini turistički rezultati biti dokaz snage turističkog sektora“, komentirao je ministar turizma Darko Lorencin.

MINISTARSTVO TURIZMA