Scena

 

 

24.08.2014

Caribou i Darkside otvaraju treći Dimensions festival

Arena u Puli, dvije tisuće godina star i jedan od šest najvećih rimskih amfiteatara u svijetu idući će tjedan postati jedinstvena kulisa za koncert otvorenja trećeg po redu Dimensions festivala, europskog epicentra najsvježije elektroničke glazbe. Uz koncert poznatog Cariboua, publika u Areni će imati priliku svjedočiti jednom od posljednjih nastupa uspješnog dua Darkside, koji u rujnu prestaje s radom.

Dimensions festival u Hrvatsku dovodi neka od najvećih imena svjetske elektroničke scene, a održava se na jednako čudesnoj lokaciji polutotoka i tvrđave Punta Christo pored Pule, od 28. do 31. kolovoza.

caribou live

Dan prije početka samog Dimensions festivala, u srijedu, 27. kolovoza, pod zidinama Arene, uz pratnju cijelog benda, nastupit će poznati kanadski glazbenik i miljenik hrvatske publike - Caribou. Caribou je Kanađanin Dan Snaith, ranijeg umjetničkog imena Manitoba. Poznat je po mijenjanju zvuka svakim novim izdanjem objedinjujući elektroničku psihodeliju, ritmove krautrocka i bubnjeve breakbeata te stvarajući vrtoglavu i bogatu glazbenu panoramu, dok pod imenom Daphni stvara više klupski orijentiranu plesnu glazbu, koju ćemo čuti na tvrđavi Punta Christo.

Mnogo se toga dogodilo u karijeri kanadskog multitalenta Cariboua nakon izlaska uspješnog albuma Swim 2010. godine. Caribouovi eklektični nastupi i korištenje više bubnjara istovremeno te zanimljivi vizuali zaslužni su za reputaciju izvrsnog nastupa uživo. Tome u prilog idu i odlične kritike iz 2012. godine, kada su nastupali kao predgrupa Radioheadu na njihovoj sjeverno-američkoj, europskoj i meksičkoj turneji. U 2013. Dan Snaith se posvetio radu na novom albumu Our Love, koji izlazi u listopadu, a novitete iz Caribouve ropotarnice imat ćemo prilike čuti i vidjeti na koncertu otvorenja Dimensions festivala u pulskoj Areni.

Darkside

Sljedeća glazbena poslastica u Areni je nastup trenutno najuzbudljivijeg elektroničkog tandema današnjice - Darkside, kojeg čine proslavljeni njujorški producent Nicolas Jaar i multiinstrumentalist Dave Harrington. Ovaj koncert odnedavno je postao i pravi ekskluzivitet s obzirom da su glazbenici najavili kraj suradnje u rujnu ove godine, a koncert u Areni će biti jedna od posljednjih prilika da ih publika čuje uživo.
Darkside će predstaviti aktualni album Psychic. Nicolas Jaar je nedavno proglašen za najtraženijeg live izvođača elektroničke glazbe, po izboru publike relevantnog portala Resident Advisor, a još dobro pamtimo njegov nastup na prvom Dimensions festivalu 2012. godine. Darkside, sa svojim progresivnim zvukom, koji kombinira elektroničku glazbu i psihodelični rock, koristeći jako puno improvizacije, te uz zanimljivu scenografiju zasigurno će hipnotizirati pulski amfiteatar.

Nils-Frahm-photo-by-Ryo-Mitamura

Arena će inspirirati i berlinskog producenta i kompozitora Nilsa Frahma, koji je nekonvencionanim korištenjem zastarjelih instrumenata i intimnom pristupu glazbi već rano u svojoj karijeri stekao mnoge obožavatelje.

Listu sjajnih imena na koncertu otvorenja Dimensions festivala zatvara pjevač Kwabs, čiji snažan i produhovljeni vokal spaja afričku tradiciju s utjecajima r‘n’b i gospel glazbe te ih dovodi u sukob s zvukovima elektroničkog, sintetičkog soula.

Svjetski poznati internetski projekt Boiler Room i ove godine se pridružio Dimensions festivalu, pa će se nastupi Cariboua, Nilsa Frahma i Kwabsa te gostiju iznenađenja moći gledati uživo putem Boiler Room kanala!

Kwabs

Nakon otvorenja, Dimensions festival će sljedeća četiri dana trajanja na tvrđavi i poluotoku Punta Christo predstaviti najbolje od house, techno, funk, soul, drum and bass, glazbene scene, a lista uključuje izvođače kao što su Jon Hopkins, Roy Ayers, Moodymann, Warpaint, Theo Parrish, Juan Atkins, Robert Hood, Gilles Peterson, Metro Area, Nina Kraviz, Floating Points, Omar, Mala, Kode 9, Ben Klock i više od 200 drugih.

Više na www.dimensionsfestival.com i www.pozitivanritam.hr

PR

{fcomment}