Novosti

09.10.2013

Učenici i učenice, prijavite se za stipendiju i školujte se u inozemstvu

Forum za slobodu odgoja raspisao je Natječaj za 19. generaciju stipendistica i stipendista u SAD-u i Velikoj Britaniji

ZAGREB, 9. listopada 2013. godine – Forum za slobodu odgoja danas je raspisao natječaj za program razmjene učenika srednjih škola. Već 19. godinu za redom Forum u suradnji s American Secondary Schools for International Students and Teachers (ASSIST) i Headmasters' and Headmistresses' Conference (HMC) raspisuje Natječaj za program stipendiranja.
Program je namijenjen učenicima drugih razreda, a provodi se u prestižnim srednjim školama koje su članice mreže škola ASSIST-a i HMC-a. Imajući na umu reputaciju tih srednjih škola, osobine koje se očekuju od potencijalnih stipendista jesu marljivost, kreativnost, komunikativnost i društvenost.
Bivši stipendisti su izrazili veliko zadovoljstvo stipendijom, školovanjem u inozemstvu, kao i velikim životnim iskustvom koje su stekli na stipendiji. Prednosti koje ističu su iskustvo multikulturalnosti, kao i razvijanje dijaloga s kolegama/icama iz cijelog svijeta.
Nakon prošlogodišnjeg natječaja, u ovom trenutku na stipendiji u SAD-u i Velikoj Britaniji se nalazi šest učenika i učenica iz cijele Hrvatske koje čine 18. generaciju. Ukupni iznos stipendija koje su ASSIST, HMC i škole iz njihovih mreža dale za školsku godinu 2011./12. prelazi dva milijuna kuna.
Mario Bajkuša, direktor razvoja i programa u Forumu za slobodu odgoja ističe kako je interes učenika i učenica za sudjelovanjem u programu visok, međutim broj prijavljenih je manji od očekivanog. „Iz godine u godinu prijavljuju nam se izvrsni učenici iz cijele Hrvatske, prosječno dobijemo 50 prijava kvalitetnih kandidata. Kroz program stipendiranja do sada je prošlo preko 200 mladih ljudi koji su se vratili u Hrvatsku gdje su nastavili sa školovanjem te postali stručnjaci u područjima koja su odabrali.“, napominje Bajkuša.
Potrebno je napomenuti kako se ovaj program fokusira na stipendiste i njihove interese, želje i aktivnosti. Osim toga, fokus je stavljen na razvijanje osobnosti svakog pojedinog stipendista, a program im pruža značajnu podlogu za budućnost i daljnje školovanje.
Natječaj za 19. generaciju stipendistica i stipendista za školsku godinu 2014./2015. otvoren je do 11. studenog 2013. godine, a pravila, prijavnicu i ostale potrebne dokumente možete pronaći na internetskoj stranici Foruma za slobodu odgoja www.fso.hr/stipendije.


O udruzi

Forum za slobodu odgoja je organizacija civilnog društva aktivna u Hrvatskoj od 1992. godine, registrirana 1998. godine prema Zakonu o udrugama. Temeljni cilj Foruma je implementacija obrazovnih standarda suvremenih demokratskih društva u hrvatski obrazovni sustav. Članovi Foruma su obrazovni stručnjaci, iskusni eksperti i akademici, profesori i učitelji, roditelji, studenti i učenici koji su zainteresirani za unapređenje i razvoj obrazovanja. U posljednjih 19 godina svog rada glavne aktivnosti uključuju kreiranje i provedbu edukacijskih programa za metodičku izobrazbu nastavnog osoblja, nenasilno rješavanje sukoba, zdravstveno obrazovanje, integralno građansko obrazovanje, stipendiranje učenika, te usavršavanje u metodici poučavanja. Forum za slobodu odgoja član je „European Forum for Freedom in Education“, mreže „Street Law“, „RWCT International Consortium“, „Network of Education Policy Centers“ te Koordinacije udruga za djecu.

FORUM ZA SLOBODU ODGOJA