Scena

27.10.2014

Kreativna eksplozija labinske nezavisne glazbene scene

Labinski nezavisni glazbenici – svi na jednom mjestu! Upravo ovim riječima najbolje se može opisati novi glazbeni proizvod, koji dolazi iz bivšeg rudarskog grada, a koji je već godinama nezaobilazna točka na mapi hrvatske alternativne glazbe. Iz tiska upravo izlazi CD kompilacija na kojoj se predstavlja čak 15 labinskih glazbenika i bendova, s novim autorskim pjesmama snimljenima i izdanima u posljednjih godinu dana.

Ideja udruživanja labinske glazbene scene krenula je od trenutka kada je početkom 2012. godine iniciran projekt “20 LET – kompilacija labinske glazbene scene 1991.-2011.” Realiziran je CD i organiziran veliki promotivni koncert na kojem su nastupili svi aktivni i nekolicina za tu priliku ponovno okupljenih bendova. Ovim izdanjem i koncertom Labin je postao jedini grad u Istri, ali i jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji na jednom mjestu i kroz jedno izdanje ima retrospektivu svoje glazbene scene.

Potaknuti uspjehom ovog projekta, labinski nezavisni glzbenici zadali su si ambiciozni cilj izdavanja kompilacije s novim autorskim glazbenim materijalima izvođača i bendova sa scene svake dvije godine. Unatoč gotovo utopijskoj ideji o konstanti održavanja ove inicijative, upravo je posljednjih 12 mjeseci bilo možda i kreativno najplodnije razdoblje u cjelokupnoj povijesti labinske glazbene scene. Čak pet nezavisnih labinskih bendova (“Mezcal Moon”, “Loell Duinn”, “The Orange Strips”, “Vaanka Schkvare”, “Pridjevi”) realizirali su službena LP i EP izdanja, a još je desetak onih koji su u fazi izdavanja singleova, snimanja novih pjesama ili čak cijelih albuma.

Kruna ovog iznimnog kreativnog radoblja spomenuta je CD kompilacija “Labinska scena Vol.1 - 2014”, koja sadržava 15 novih autorskih skladbi. Svi izvođači i bendovi koji se pojavljuju na kompilaciji su iz Labina i u posljednje dvije godine autorski su i koncertno aktivni, a velika većina materijala snimljena je, miksana i producirana u nekom od labinskih glazbenih studija. Žanrovski, kompilacija je izrazito raznoliki kolaž stilova, od bluesa i indie rocka, preko neo-folka, novog vala i acoustic popa do hip-hopa i heavy metala.

Uz CD kompilaciju, koja izlazi u subotu 1. studenog u izdanju “OSA MEDIJE”, nezavisne glazbene etikete oformljene od strane labinske udruge OSA, najavljen je i veliki promotivni koncert u labinskoj Lamparni, također 1. studenog 2014. godine, na kojem će uživo svirati čak 11 izvođača i bendova zastupljenih na kompilaciji.

LABINSKA SCENA PR

{fcomment}