Novosti

17.12.2014

Informacija za osobe koje će glasati izvan mjesta prebivališta

Posljednji je dan za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta za predsjedničke izbore 28. prosinca. Birači koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a žele glasovati izvan mjesta prebivališta, mogu još danas zatražiti privremeni upis u registar birača za mjesto u kojem će biti na izborni dan.

Zahtjev mogu podnijeti u nadležnom uredu, neovisno gdje su upisani u popis birača. Žele li glasovati u inozemstvu, birači trebaju zatražiti prethodnu registraciju. Ukoliko nisu sigurni gdje će boraviti u nedjelju, 28. prosinca mogu od nadležnog ureda u kojem su upisani u registar birača zatražiti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta, temeljem koje će moći glasovati na bilo kojem biračkom mjestu u Hrvatskoj i inozemstvu.

Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, moraju se aktivno registrirati. Kako postoji mogućnost da se predsjednik, odnosno predsjednica ne izaberu u prvom krugu, birači kod podnošenja zahtjeva mogu odlučiti odnosi li se zahtjev i za drugi krug. Danas istječe i rok za pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača. Uredi države uprave u županijama odnosno službenici koji rade na pripremi, provjeri i izradi popisa birača te izdavanju potvrda za građane radit će do 16 sati.

{fcomment}