Novosti

11.02.2015

[VIDEO] Jakovčić oštro odgovorio talijanskoj zastupnici Mussolini o dvojezičnosti u Istri

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić  na plenarnoj sjednici u Strasbourgu oštro je replicirao talijanskoj zastupnici Alessandri Mussolini (EPP, Forza Italia) koja je izjavila da talijanska manjina pred Vijećem EU traži nove pregovore između Italije, Slovenije i Hrvatske o Rimskom sporazumu koji je formalno izvan snage i toponime na talijanskom jeziku.

Jakovčić je zastupnicu Mussolini upozorio na činjenicu da je dvojezičnost u Istarskoj županiji službena i da je njegovom zaslugom i zaslugom onih koji su podržavali takvu politiku talijanski jezik u službenoj upotrebi na županijskoj razini te u mnogim istarskim gradovima i općinama. „Gospođo Mussolini, želio bih vas pitati znate li da je danas Istra dvojezična?

Znate li da je osobno mojom zaslugom i, naravno, zaslugom onih koji su podržavali takvu politiku,dvojezičnost, hrvatsko-talijanska, danas službena u Istarskoj županiji? Pitam vas: znate li to?“, kazao je Jakovčić. Zastupnica Mussolini za riječ se javila kako bi podsjetila da se 10. veljače Italija prisjeća žrtava, tragedije fojbi i protjerivanja Talijana s područja Julijske krajine i Dalmacije na završetku Drugog svjetskog rata.

{fcomment}