Scena

18.02.2015

Indirekt festival, svjetionik nezavisne umjetnosti, otkriva prve izvođače!

Indirekt festival, svjetionik nezavisne umjetnosti, otkriva prve izvođače! Indirekt zajednica nastavlja sa svojom misijom osvjetljavanja nezavisne scene! Treću godinu zaredom, od ove godine u novom terminu (18. - 21. 6.), trudimo se izabrati najbolje što indie scena nudi.

Ovogodišnji iskorak je širenje na regionalnu scenu, a u prilog nam ide činjenica da ista ne spava, dapače, buja i cvjeta. U moru ljetnih festivala, Indirekt je atipična pojava. Topao i intiman festivalčić na krajnjem sjeverozapadu Istre, točnije u Umagu, nudi jedinstvenu atmosferu pri kojoj se briše granica između izvođača i publike i stvara posebna sinergija. Sudionici se druže danju uz prekrasno istarsko more, cjelodnevni umjetnički program vođen renomiranim imenima street art scene i stripa, dok večeri provode zajedno na pozornici ili ispred nje.

Misija festivala je upoznati domaću publiku s novostima Indie scene i dati umjetnicima priliku da se slobodno izraze. Indirekt nastoji biti više od festivala, to je pokušaj vraćanja glazbe u centar pažnje i stvaranja zajednice koju bi ljubitelji kvalitetne glazbe i umjetnosti te umjetnici iz regije mogli iskoristiti kao platformu za povezivanje.

Puno smo radili na scoutingu kvalitetnih europskih bendova, iz umjetničkog svemira u Umag dovodimo talijanski indie electro sa zanimljivim pogledom na plesnu glazbu, The Academy iz Trsta. The Academy je bend koji svoje glazbene muze traži u zvukovima elektroničke i plesne glazbe 70tih, preko New wavea 80tih do recentne indie disco punk produkcije. Osnovan je 2012. godine u talijanskoj pokrajini Friuli Venezia Giulia. Od samih početaka koncertno su aktivni u regiji, nastupali su na nekoliko talijanskih festivala, a u Umagu nam predstavljaju svoj album prvijenac "The Meaning Of Dance", kojeg su izdali u lipnju 2014 godine. Zasigurno će njihovo viđenje plesa i pokreta rasplesati neumornu Indirekt publiku.

Iz Pule stižu hvaljeni The Chweger, koji su na glazbenu scenu stupili 2007. hvaljenim istoimenim debi albumom. Pet godina kasnije, u listopadu 2012. godine, u nešto izmijenjenoj postavi vraćaju se albumom "Mir", koji je kao i njegov prethodnik ''pokupio'' hvale publike i kritike. S nestrpljenjem očekujemo njihov zvižduk u vrućoj Umaškoj noći.

Zakutke milozvučnosti i silinu emocija iza glazbenih pejzaža beogradskog dua Vvhile, teško je dočarati kroz odrednicu noise pop, kako ih često karakteriziraju. Od 2011. Stevan Ćirović na bubnjevima i vokalu te Andrija Spičanović na gitari i vokalu odlično plivaju u glazbenim vodama shoegazea, psihodelije, natruha karut-rocka, post-rocka, buke, šumova, distorzije, efekata, bubnjeva te odličnih dreamy pop vokala. Vvhile nam na Indirektu predstavljaju prvijenac "More", objavljen u studenome 2014. Indirekt nastavlja i s akustičnim večerima, kantautorskim uvertirama i noćnim «full bend» koncertima.

I ove godine kantautore će ugostiti čarobni Divai - beach bar, koji se nalazi na samo korak do mora. Očekuje nas pregršt prekrasnih melodija, uz zagarantirane trnce, utkanih u vruću ljetnu noć. Ostatak programa će standardno ugostiti American bar.

PR

{fcomment}