Scena

28.10.2013

Vinko Coce - posljednja pjesma našeg slavuja

Preksinoć je prestalo kucati srce u koje je mogao stati svaki dobar čovjek. Utihnuo je anđeoski tenor našeg velikog i dobrog Vinka Coce. Tuga je velika, prevelika da bi se riječima opisala.


Ostavio nam je naš Coce toliko lijepih pjesama da ga nitko i nikad neće zaboraviti. Šetali smo s njime po Kamerlengu, divili se vrhunskim interpretacijama 'Ribara' i romantičnih pjesma, 'Mirno spavaj ružo moja' i stihova iz njegove široke duše, 'Kada umren umotan u bilo'.

Vinkov je život bio ogrnut naramkom sriće, jer je radio ono što je volio, a radio je to vrhunski, svjetski. Ali mi štovatelji lipe pisme i zvonka glasa sada smo zametnuti dubokom tugom i beskrajnim poštovanjem prema tom istinski dobrom, duhovitom i skromnom čovjeku koji nas je sve zadužio. Ovom smo pjesmom htjeli proslaviti Vinkovo ozdravljenje i izlazak iz bolnice, snimiti spot, ali nas je neumitna sudbina u tome spriječila. Mi znamo da nas naš najbolji hrvatski tenor gleda odozgo pa ćemo se ovom pjesmom oprostiti od velikog čovjeka i umjetnika.


Denis Batinović Pekma, autor pjesme 'Kada umren umotan u bilo', napisao je posljednu pjesmu za našeg slavuja, 'Ne pitaj malog s bilin šalon di će', a u njoj su i stihovi,

DOŽIVI SJEVER
KA BILINU VALA
VEDRINU POLJUDA
U NJEMU JE TAJNA

NE PITAJ MALOG
S BILIN ŠALON DI ĆE
NJEM JE GOVOR JUBAVI
NJEGA I TORCIDE

ref:

ZAMETNI ME DOBRA VILO
SA NARAMKOM SRIĆE
U MARINADI O ŽIVOTA
ĆA JE LIPO LAKO NIJE

NEK ME ŠTIPA NEKA DRĆEN
DOK ME SLUŽI TILO
ZA HAJDUKA I TORCIDU
ŽIVIT JE VRIDILO
-

GODINE PROLAZE
JUBAV OSTAJE
SRCE SMO SJEVERA
A SJEVER HAJDUKA

NE PITAJ MALOG
S BILIN ŠALON DI ĆE
NJEM JE GOVOR JUBAVI
NJEGA I TORCIDE


Vinko je plod Dalmacije čije je srce bilo puno Hajdučke jubavi. Prinoćile su njegove riči (Torcida i Hajduk ZIVOT SU MOJ).. Ostavija nam je u teštamentu najnoviju pismu koju piva sa svojim prijateljima naslova NE PITAJ MALOG S BILIN ŠALON DI ĆE. Pisma završava ZA HAJDUKA I TORCIDU ŽIVIT JE VRIDILO..

Denis Batinović PekmaNjegovi su kolege s kojima je tako rado surađivao i odazivao se na njihove koncerte, održali koncert podrške Vinku za što brže ozdravljenje, koji nikoga nije ostavio ravnodušnim.
Bili su tu Oliver, Dražen Zečić, Tereza, Tomislav Bralić i klapa Intrade, te klape Cambi, Sinj, Maslina, Čiovo, Tragos, Sv. Juraj HRM, iskreno i s puno ljubavi, suosjećanja i poštovanja.

Teško mi je govoriti o čovjeku kojeg sam toliko voljela. Jako mi je žao što je otišao i nadam se da će ga ispratiti na onaj svijet svi kojima je nešto značio u srcu - rekla nam je potresena Tereza Kesovija.

- Bili smo veliki prijatelji. Otpjevali smo puno koncerata, napravili dva dueta. Bila mi je čast raditi s takvim pjevačem. Zauvijek će ostati njegove pjesme, ali dok sam živa, on će meni faliti - rekla je Zorica Kondža.

- Vinka sam poznavao odavno, još od vremena dok je pjevao u klapi. Bio je izvanredan čovjek i izniman pjevač. Njegov odlazak je velika šteta. Pamtit ću ga po dobroti i osmijehu - rekao je Oliver Dragojević.


Mirno nam spavaj naš slavuje, a mi ćemo i dalje slušati tvoje pjesme kao duhovnu okrjepu.