Scena

15.10.2015

INDIREKT: Treći najbolji hrvatski festival ove jeseni i u Srbiji!

Prvi istarski festival nezavisne glazbe i umjetnosti osnovan je prije dvije godine. Ideja? Okupiti jednom godišnje u malenom Umagu umjetnike iz regije u intimnoj atmosferi, onoj koja briše granice između izvođača i publike. Ali, zašto stati na tome. Od ove godine, brišu se još neke granice!

Tako je ljetna ideja, prebačena na jesen, a prvo 'hladnije' izdanje festivala dogodit će se u Srbiji. Osim glazbe, koja je misao vodilja festivala, odigravat će se paralelno i književni te edukativni programi i to tijekom tri dana, u dva grada. Vikend, od 16. do 18. listopada rezerviran je za Indirekt: Autumn Edition u Beogradu i Novom Sadu.

Početkom ovog ljeta, u suradnji s Ammonite Recordsom objavljena je kompilacija 'English as a second language', glazbeni miks izvođača koji nose ovogodišnji jesenski Indirekt. Bendovi iz regije, koji na engleskom jeziku stvaraju originalnu glazbu, a koja se može etiketirati kao americana i/li indie, predstavit će se publici u prostorijama klubova Ben Akiba i Bašta u Beogradu, kao i u novosadska Izba.

indirekt fest

Hrvatski predstavnici su Elephant and the Moon, NLV, Nellcote i pobjednik HGF-ovog natjecanja za kantautore - Vlado Kuzman. Istaknuta imena srpske spomenute scene, koji su potvrdili svoj dolazak jesu On Tour, Mylutin, Ana Ćurčin i Wooden Ambulance.
Budući da glazba nije jedino čime se ovaj festival diči, bit će tu i književnog programa. Predstavit će se mladi hrvatski pisci Andrija Škare i Sven Popović, što će biti premijerno pokazivanje njihovog rada i pred srpskom publikom. Svojom najnovijom knjigom, publici će se predstaviti i srbijanski književnik Aleksandar Gajić. Osim književnog dijela, za dodatni art dekor pobrinut će se Boris Bare, iz kolektiva 'Pimp my Pump', koji je lani gostovao na umaškom festivalu, a sada će svoj trag ostaviti i na nekoj beogradskoj fasadi.

Nakon live svirki, program se nastavlja do ranih jutarnjih sati uz DJ program. Atmosferu će zagrijavati Indirektov DJ projekt Rubikon, beogradski DJ team Navigatorz, indie/electro hitovima pljuštat će popularni kolektiv Kišobran, a svoj izbor plesnih hitova predstavit će i radio voditelj Vojkan Bećir.

Bogat program oplemenjen je edukativnim predavanjima i razgovorima na temu digitalne distribucije glazbe. Nedjelja, neslužbeni treći dan festivala, zamišljena je kao Indirekt Matineja, spontani jam sessioni svih prisutnih. Možda se predstave i neki novi entuzijasti, nadahnuti festivalom i toplom, prijateljskom atmosferom koja je rijetka na onim, mega popularnim festivalima. Indirekt ostaje mali svjetionik nezavisne umjetnosti, kako bi osvijetlio pozornicu onima koji još nisu imali prilike predstaviti svoj glazbeni svijet.

{fcomment}