Novosti

 

 

22.11.2013

26. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika u Puli

Oko 600 ugostitelja i turističkih djelatnika iz cijele Hrvatske očekuje se na 26. kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), koji će se održati u Puli u hotelu Histria od 24. do 26. studenoga 2013. u organizaciji Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, istaknuto je na konferenciji za medije održanoj povodom predstojećeg Kongresa u Hrvatskoj obrtničkoj komori u Zagrebu 20. studenoga.

Glavna tema koja će se protezati kroz rad Kongresa bit će promjene koje je ulazak RH u EU izazvao u poslovanju ugostitelja u novom okruženju. Ugostitelji će tijekom Kongresa tako moći saznati kako se najbolje pripremiti za zajedničko EU tržište i kakve mogućnosti imaju za korištenje sredstava iz EU-fondova u ovoj djelatnosti.

Na Kongresu će biti govora i o učincima fiskalizacije, zapošljavanju na povremenim poslovima u ugostiteljstvu, najavljenom povećanju stope PDV-a u ugostiteljstvu, e-marketingu i drugim web-alatima u turizmu, profitabilnijem poslovanju, podizanju kvalitete u ugostiteljstvu i gastronomiji, kao i o drugim temama od interesa za obrtnike i turističke djelatnike.

Potpredsjednik HOK-a i predsjednik Organizacijskog odbora Kongresa Stjepan Knežević istaknuo je kako od ispunjenih zahtjeva sa dosadašnjih kongresa ugostitelja, korist ima svih 15.000 ugostitelja-obrtnika. Naveo je smanjenje stope PDV-a sa 25 na 10 posto, obnavljanje mogućnosti pušenja u ugostiteljskim objektima uz odgovarajuće uvjete, izrađeni su HACCP vodiči i stavljeni na raspolaganje ugostiteljima, nakon restriktivnog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji je dopuštao vožnju samo sa 0 promila alkohola u krvi, prihvaćene su promjene na razumnu mjeru, uz dovoljnu sigurnost u prometu i normalno konzumiranje jela i pića u restoranima, itd. Na Kongres dolaze najviši predstavnici državnih institucija, a zaključke, preporuke i zahtjeve za poboljšanje poslovanja ugostitelja, postavit ćemo i ovog puta, naglasio je Knežević.

Predsjednik Ceha i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore i član Organizacijskog odbora Ante Mihić istaknuo je dodatne teme kojima će se baviti Kongres kao što su podizanje PDV-a u ugostiteljstvu na 13 posto i drugih ulaznih troškova u ugostiteljstvu i turizmu, kvaliteta radne snage, povremeno i privremeno zapošljavanje, produljene turističke sezone itd.

Predsjednik Obrtničke komore Istarske županije i član Organizacijskog odbora Mario Paliska kao domaćin ove manifestacije, najavio je posebnu Gastro izložbu i na kojoj će se sudionicima Kongresa predstaviti oko 40 ugostitelja iz cijele Istre, koji će spremati tradicionalna i suvremena jela koristeći autohtone recepte i namirnice.

HRVATSKA OBRTNIČKA KOMORA