Najbolje od Slatke Istre u Vižinadi

Kreirano . objavljeno u kategoriji Novosti

slatka istra, vižinada, radio labin

Na konferenciji za medije u petak su načelnik Općine Vižinada i predsjednik njene Turističke zajednice Marko Ferenac i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Vižinada Gordana Bottezar najavili Slatku Istru i proslavu svete Marije Vele u Vižinadi.

Središte Vižinade bit će 14. kolovoza nezaobilazno mjesto za svakoga željnog dobre zabave i okusa tradicije. Na starogradskom trgu, uz Battistelinu šternu, baš uoči blagdana Vele Gospe, otpočet će 21. manifestacija Slatka Istra. Prošlost će tako skoknuti do sadašnjosti, pa će vrijedne ruke istarskih majstorica i majstora predstaviti tradicionalne kolače, baš kao u neka davna vremena. Program počinje u 18 sati, a kako tradicija ne bi otišla u zaborav i kako bi se nastavila prenositi na buduće generacije, više od stotinu sudionika manifestacije na stol će staviti svoje fritule, kroštule, cukerančiće, paštine, pandešpanje, pince, breskvice, bucolaje i povetice. Tu je i poseban izbor domaćih kolača pod nazivom “istarske užance”. U nedjelju poslijepodne vrijedni vozači volonteri raspršit će se po cijeloj Istri kako bi od domaćica preuzeli kolače koji su kruna manifestacije. Stručni žiri ocijenit će najkvalitetnije okuse u ovoj slatkoj ponudi te dodijeliti posebno priznanje najboljim domaćicama.

Svi kolači bit će izloženi narednog dana, u ponedjeljak, pokraj šterne i prodavat će se u humanitarne svrhe – za kupnju školskih udžbenika učenika osnovne škole te za socijalno potrebite obitelji s područja Općine Vižinada. Posebni gosti manifestacije bit će predstavnici Sladke Istre iz Kopra koji će izložiti svoj promidžbeni materijal. Naravno, nezaobilazan dio ove slatke priče je i degustacija vina višestruko nagrađivanih vinara s područja Vižinade. Osim kolača bit će tu i raznolika, bogata gastro ponuda te šaroliki štandovi na kojima će se prodavati domaći proizvodi, igračke, ručno rađeni predmeti…

vizinada slatka istra 1

Poseban dodatak manifestaciji je cooking show, koji će se odvijati pokraj šterne, a za njega će biti zaslužni pobjednici ovogodišnjeg kulinarskog televizijskog natjecanja “321 kuhaj!”, Kristijan Benić i Martin Špaček. Ovi će majstori kulinarstva spremati mirisne fritule koje će se degustirati zajedno s vinima, ali i druga iznenađenja za nepca svih posjetitelja.

Glazbeni i zabavni program započet će u 19.30 nastupom mažoretkinja iz Višnjana, a potom slijedi koncert Limene glazbe Zajednice Talijana Vižinada i Puhačkog orkestra Glazbenog društva “Spinčići” iz Kastva. Dobar provod zajamčen je koncertom Maje Šuput i Ribalta Banda u 21 sat, nakon čega će u 22 sata biti dodijeljene nagrade za najbolje kolače Slatke Istre 2017.

Sljedećeg dana, 15. kolovoza, u Vižinadi je organiziran program povodom blagdana Svete Marije Vele, koji počinje u 11 sati svečanom misom u crkvi svete Marije na Božjem Polju i proslavom uznesenja Blažene djevice Marije. Slijedi zabavna večer s početkom u 20 sati na središnjem vižinadskom trgu, a sve prisutne zabavljat će mladi pjevači Istre iz Udruge Mali veliki mikrofon te Grupa Vigor i Farabuti Band.

 

 

 

logo

91.0 | 93.2 | 95.0 | 99.7 MHz

Rudarska 3b // 52220 Labin