Izložba Inquisit Istriae sa Xenom Županić

Kreirano . objavljeno u kategoriji Novosti

inquisit istriae, xena županić, radio labin

Photo Art Galery 'Batana' u Rovinju ove će subote, 19. kolovoza ugostiti izložbu fotografija "Inquisit Istriae" autora Mattea Cardina, talijanskog fotografa s vodnjanskom adresom. Izložba se otvara u 21 sat i bit će otvorena do 12. rujna.

Inquisit Istriae

'Matteo Cardin - talijanski fotograf s trajnim boravkom u Vodnjanu, zajedno sa Xenom Županić, izradio je seriju fotografija po projektu Klare Mrsić, u kojima se urbanizam, misticizam i povijest grada upleću u viziju koja stvara privid magične sredine opsjednute tmurnom prošlošću srednjeg vijeka, u kojem je Vodnjan kao najvažniji grad Istre u tom periodu bio i mjesto patnje i straha od strane Mletačke inkvizicije.
S 11 crno bijelih fotografija velikog formata Cardin se igra s novijim muralima oslikanim po cijelom mjestu te ih koristi kao pozadinu za svoje fotografije. Višestruke ekspozicije, na kojima se ženski lik (Xena Županić) transformira u duhove, avete prošlosti, stvara tmurnu, tešku atmosferu gdje je smrt sveprisutna kako u povijesti, tako i danas te nas podsjeća na sablasnu ne tako daleku prošlost samoga mjesta i ne dozvoljava nam da zaboravimo grozote napravljene u tom periodu povijesti.' / Đani Celija

'Inquisit Istriae vraća heretika u život u eteričnom obliku, ne više otjelovljenog već slobodnog od svake optužbe i patnje tjelesnog života. Inquisit Istriae je projekt koji nastaje suradnjom mene i Klare Mrsić, koja je inicirala festival urbane umjetnosti Boombarstick.
Slike koje krase grad Vodnjan i koje su izradili razni međunarodni umjetnici za festival urbane umjetnosti, čine pozadinu mojeg rada kao fotografa i istražitelja nadrealnog. Djelo se sastoji od jedanaest fotografija stvorenih birajući freske koje su najviše pobudile moje zanimanje svojim stilskim oblikom i izražajnim kodom. Protagonistica priče je Xena Županić, glumica i model koja utjelovljuje duh heretika osuđenih od strane inkvizicije u doba Mletačke Republike, kada je Venecija vladala regijom. Lik Xene, u svojim mnogobrojnim oblicima, stapa se s ezoteričnim oblicima oslikanih zidova. Fotografije ponekad prizivaju atmosferu paklenih danteovskih dana, a ponekad utjelovljenja istočnjačkih božanstava.
Naviknut na isključivo narativno dokumentiranje koje se, što je više moguće, drži stvarnosti, ovim sam se projektom otisnuo, uz totalnu umjetničku slobodu, u prepričavanje događaja koji su, iako prepuni fantastičnih elemenata, ostavština društvene i vjerske kulture mjesta.
S projektom Inquisit Istriae, fotografija postaje priča i optužba povijesnog perioda koji je naglasio jednu od mnogih ljudskih ludosti temeljenih na vjerovanjima, brutalnostima i neznanju.' / Matteo Cardin

inquisit istriae 1

Xena kaže: Može li se prikazati Prikaza, kazati gdje pripada, kako se pokriva, bez laži?
To njezino je skrivanje ili neprestalni pokušaj izlaženja na svjetlo dana, iztup iz nebeske osi koja drži je prikovana za svijet sjene? Prikaza je pri riječi, ono njezino je sveokupno sjećanje koje nahrupljuje iz naših poništenih života.

Xena kaže: Pri zidu sam, sjena, neutemeljeni jamac sebe same. Plazim pod plaštem povijesti (a zar do vas vijesti još mogu stići)? Krivnje sam ispravila, grijehove oskrnavila Iskosa, u zenitu noći, u vlatima mjesečeve trave kosim vaše sumnje
Sum & Ego          Go um

Sum & Ego
Go um
Prikaza je pri riječi, ali je lišena mogućnosti izričaja. Ona činom nejasnoga prikazivanja, izaziva bujicu riječi u Drugome.

 

 

logo

91.0 | 93.2 | 95.0 | 99.7 MHz

Rudarska 3b // 52220 Labin