U Svetom Petru u Šumi večeras počinje nacionalna smotra starocrkvenog pučkog pjevanja „Maša po starinski“

Kreirano . objavljeno u kategoriji Novosti

sveti petar u šumi, radio labin

U Svetom Petru u Šumi večeras počinje jubilarna deseta nacionalna smotra starocrkvenog pučkog pjevanja „Maša po starinski“. Manifestacija se otvara koncertom tamburaške skupine gradišćanskih Hrvata Vlahija iz mjesta Bandol koji u klaustru pavlinskog samostana počinje u 20 sati.

Sutra će se u 18 sati održati svečano misno slavlje u čast Gospe supetarsko-jasnogorske, a u 19.30 sati u župnoj crkvi počinje glavni program smotre starocrkvenog pučkog pjevanja Maša po starinski. Na programu će se naći dvanaest izvedbi sakralnih i tradicijskih pučko-pobožnih napjeva koje će izvesti župski zborovi ili skupine pučkih pjevača iz Svetog Petra u Šumi, Medulina, Novigrada, Filipane, Marčane, Trviža, Dobrinja s otoka Krka, Samobora, ličkog mjesta Kuterevo, sela Radovin pokraj Zadra te iz pokrajine Gradišće u Austriji.

U nedjelju će se, s početkom u 11 sati, u župnoj crkvi održati sveta misa na kojoj će pjevati župski zbor iz Svetog Petra u Šumi, pjevači KUD-a Radovin, skupina Vlahija iz Gradišća te članovi KUD-a "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana. Dio pjesama koje će se izvoditi na ovoj misi priredio je ili zapisao negdašnji supetarski župnik vlč. Marijan Milovan, koji je službujući u Svetom Petru u Šumi od 1986. do 1993. godine dao velik doprinos glazbenoj kulturi i njegovanju glazbenog izričaja u ovoj župi. Nacionalnu smotru starocrkvenog pučkog pjevanja „Maša po starinski“ organizira Općina Sveti Petar u Šumi, a podupiru je Ministarstvo kulture, Istarska županija i župa sv. Petra i Pavla iz Svetog Petra u Šumi.

 

 

 

logo

91.0 | 93.2 | 95.0 | 99.7 MHz

Rudarska 3b // 52220 Labin